Bone Bridge

De Bone Bridge is het eerste (actieve) beengeleidingsimplantaat dat een oplossing biedt voor personen met:

  • geleidingsverlies: gehoorverlies door problemen in het middenoor
  • gemengd verlies: gehoorverlies door problemen in het middenoor én binnenoor
  • eenzijdige doofheid: gehoorverlies aan één oor

Net zoals bij alle andere prothetische oplossingen, doorloopt u eerst een selectieprocedure om na te gaan of de Bone Bridge de geschikte oplossing is voor uw gehoorprobleem.

Hoe werkt een Bone Bridge?

Net zoals bij een cochleair implantaat en een middenoorimplantaat bestaat een beengeleidingsimplantaat uit een intern deel, dat operatief op het bot achter de oorschelp wordt geplaatst, en een uitwendige spraakprocessor.

  1. De microfoon van de spraakprocessor vangt geluidsgolven op en zet ze om in elektrische signalen. 
  2. De elektrische signalen worden draadloos via de intacte huid doorgegeven aan het interne implantaat dat vastzit aan het slaapbeen. 
  3. Het implantaat zet de elektrische signalen om in mechanische trillingen, die via beenbegeleiding (langs de schedel) worden doorgegeven aan het binnenoor. 
  4. Het slakkenhuis geeft de trillingen door aan de gehoorzenuw, die het signaal op zijn beurt doorgeeft aan de hersenen, waar het geluid herkend wordt. 

Beengeleidingsimplantaat

Hoe verloopt de plaatsing van een beengeleidingsimplantaat?

De NKO-chirurg plaatst het beengeleidingsimplantaat tijdens een operatie onder algemene narcose. U verblijft 2 dagen in het ziekenhuis en u bent 3 à 4 weken werkonbekwaam. Na de operatie functioneert het implantaat nog niet. Pas als uw oor volledig genezen is (4 weken na de operatie), gebeurt de eerste afregeling van het toestel.

Laatst aangepast: 25 november 2021