Coronavirus COVID-19

Informatie voor UZA-patiënten en bezoekers | Reserveer hier een afspraak voor een PCR-test
Meer details Meer details

Bone Anchored Hearing Aid (BAHA)

Een BAHA (Bone Anchored Hearing Aid) is een botverankerd hoortoestel dat een oplossing biedt voor mensen:

  • met geleidingsverlies: gehoorverlies door problemen in het middenoor
  • met eenzijdige doofheid: gehoorverlies aan één oor
  • die geen hoortoestel kunnen of mogen dragen

Net zoals bij alle andere prothetische oplossingen, doorloopt u eerst een selectieprocedure om na te gaan of een BAHA de geschikte oplossing is voor uw gehoorprobleem.

BAHA-implantaat

Hoe werkt een BAHA?

Net zoals bij een cochleair implantaat en een middenoorimplantaat bestaat een beengeleidingsimplantaat uit een intern deel, dat operatief op het bot achter de oorschelp wordt geplaatst, en een uitwendige spraakprocessor.

  • De spraakprocessor vangt geluidsgolven op (microfoon) en zet ze om in mechanische trillingen (transducer).
  • De mechanische trillingen worden via een titanium connectiestuk doorgegeven aan het interne implantaat dat vastzit aan het slaapbeen. 
  • Via beenbegeleiding worden de trillingen (langs de schedel) doorgegeven aan het binnenoor.
  • Het slakkenhuis geeft de trillingen door aan de gehoorzenuw, die het signaal op zijn beurt doorgeeft aan de hersenen, waar het geluid herkend wordt. 

Kan ik een BAHA uitproberen?

Als u in aanmerking komt voor een BAHA, mag u eerst vrijblijvend enkele weken ervaren hoe het is om te horen met een BAHA. U krijgt dan een BAHA mee naar huis die u kan bevestigen op een testband. Dit toestel probeert u dan zo vaak mogelijk uit om daarna een beslissing te nemen in verband met een eventuele operatie.

Hoe verloopt de operatie?

De NKO-chirurg plaatst het beengeleidingsimplantaat tijdens een operatie onder algemene narcose. De operatie duurt één à twee uur. Voordat u geopereerd wordt, informeert een chirurg u tijdens een pre-operatief consult over het verloop en de risico’s van de operatie.

 

 

Laatst aangepast: 26 juli 2022