Oorpijn

Oorpijn kan heel vervelend en pijnlijk zijn, vooral bij kleine kinderen.

Wat zijn de oorzaken?

Oorpijn is meestal het gevolg is van een oorontsteking in de uitwendige gehoorgang (bacterieel) of in het middenoor (bacterieel of viraal).

Minder frequente oorzaken zijn:

  • een ontsteking aan het kaakgewricht 
  • gezwellen in de hals of keelholte met uitstraling naar het oor.

Wat zijn de symptomen?

  • pijn in het oor of in beide oren
  • koorts
  • soms hoort u ook tijdelijk niet goed meer

Welke onderzoeken zijn nodig?

Duurt uw oorpijn al langer dan 2 dagen? Ga dan langs bij uw huisarts of NKO-specialist. Zij kijken met een microscoop in het oor (otoscopie) om de oorzaak te achterhalen. Soms is het nodig een kweekje te nemen uit de gehoorgang voor labo-onderzoek.

Hoe wordt oorpijn behandeld?

Een ontsteking van de uitwendige gehoorgang kunt u in meeste gevallen met oordruppels behandelen. Soms moet u een wiekje gedrenkt in antibioticazalf in de gehoorgang stoppen. Een behandeling met antibiotica is zelden nodig.

Voor een ontsteking van het middenoor is vaak geen behandeling nodig. Bij kinderen jonger dan 2 jaar geeft de dokter wel antibiotica, om de kans op complicaties te verkleinen. Bij een kind boven de 2 jaar met koorts, wacht u best 2 dagen af voor u antibiotica geeft. Pijn kunt u altijd behandelen met pijnstillers,koortsremmers en/of pijnstillende oordruppels. In ernstige gevallen kan de arts een paracentese (doorprikken van het trommelvlies) overwegen.

Laatst aangepast: 25 november 2021