OSIA

In mei 2022 plaatste het NKO-team onder leiding van prof. dr. Lammers voor het eerst een nieuw type gehoorimplantaat: ‘OSIA 2’.

Het UZA is het 2e centrum in België dat deze innovatieve technologie aanbiedt.

Wat is OSIA?

Het OSIA-systeem is een nieuw ontwikkeld actief beengeleidingstoestel dat volledig onder de huid geïmplanteerd kan worden. Dit implantaat is pas recent toegelaten tot de Europese en Belgische markt.

Wie komt in aanmerking?

Een beengeleidingsimplantaat zoals OSIA is een geschikte oplossing voor personen met een conductief of gemengd gehoorverlies. Dit soort gehoorverlies ontstaat door problemen ter hoogte van het middenoor, dit kan door een functieverlies van gehoorbeentjesketen of het trommelvlies waardoor het geluid niet goed meer wordt doorgegeven naar het slakkenhuis.

Hoe werkt OSIA?

OSIA is een actief beengeleidingsimplantaat dat volledig onder de huid geïmplanteerd wordt. In tegenstelling tot passieve beengeleidingsimplantaten is er dus geen schroef meer nodig is. Hierdoor valt de kans op ontstekingen volledig weg. Wanneer de huid terug mooi over het implantaat is gegroeid wordt een externe geluidsprocessor d.m.v een magneet op het implantaat geplaatst. Beide delen zijn nodig voor de werking van het geheel

Passief beengeleidingsimplantaat: BAHA

Bij passieve beengeleidingstoestellen zoals een Bone Anchored Hearing Aid (BAHA), wordt achter het oor een schroef doorheen de huid tot in de schedel geplaatst. Hierop klikt een uitwendige processor in die geluidsgolven omzet in trillingen die via het bot in de schedel naar het slakkenhuis worden doorgegeven. Hierdoor kan de patiënt geluid waarnemen. Passieve beengeleidingshoortoestellen werken heel goed, maar bij 5-10% van de patiënten gaat de huid rond de schroef irriteren en ontsteken. Antibiotica kan dit niet oplossen, waardoor ze hun beengeleidingstoestel niet meer kunnen gebruiken door de terugkerende ontstekingen.

Actief beengeleidingsimplantaat: OSIA

Bij het OSIA-systeem wordt een inwendige magneet en trilblokje geïmplanteerd onder de huid achter het oor. Het uitwendige gedeelte namelijk de spraakprocessor wordt na 6 weken op het implantaat geplaatst. Dezevangt het geluid op en stuurt dit via een digitale link door naar het inwendige gedeelte. De trillingen worden opgewekt in het geïmplanteerde trilblokje en worden zo doorgestuurd naar het slakkenhuis.

Wat zijn de voordelen van OSIA?

  • Geen kans meer op ontstekingen
     
  • Esthetisch: het externe gedeelte kan veel dichter op de huid geplaatst worden aangezien de schroef wegvalt. Op die manier valt deze een stuk minder op. Wanneer de spraakprocessor wordt afgenomen is het implantaat ook niet zichtbaar. Dit is bij de schroef wel het geval.
     
  • Aangezien de trillingen ter hoogte van het implantaat worden opgewekt en niet meer ter hoogte van de spraakprocessor, zijn er vele voordelen op vlak van spraakverstaan. Er is geen verlies meer van geluidsenergie in de hoge frequenties (= hoge tonen). Hierdoor zal je veel beter kunnen verstaan in rumoerige omgevingen.
     
  • Het trilblokje bevindt zich dichterbij het slakkenhuis waardoor geluid sneller verwerkt wordt.
     
  • Veel minder kans op feedback (gefluit van het toestel).
     
  • Muziek klinkt aangenamer omdat de hoge frequenties niet verloren gaan.
     
Laatst aangepast: 13 september 2022