Trommelvliesbuisjes (diabolo’s)

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes is - vooral bij kinderen - een van de meest voorkomende chirurgische ingrepen.

Waarvoor dienen trommelvliesbuisjes?

Onder normale omstandigheden zorgt de buis van Eustachius ervoor dat er regelmatig kleine hoeveelheden lucht in de middenoorsholte binnenkomen bij het slikken, waarbij de buis van Eustachius kortdurend opent. Bij baby’s en kleine kinderen werkt dit mechanisme minder goed.

Als het middenoor niet goed geventileerd wordt, ontstaat er een negatieve druk (vacuüm), wat kan resulteren in aanzuigen van vloeistof uit het middenoorslijmvlies en het aantrekken van bacteriën of virussen uit de neus-keelholte. Hierdoor geraakt de middenoorsholte gevuld met vocht in plaats van met lucht. Deze vochtophoping in de middenoorsholte kan gepaard gaan met drukgevoel of pijn (vooral bij neerliggen), gehoorverlies of instabiliteit.

Een trommelvliesbuisje zorgt voor een opening in het trommelvlies zodat er terug lucht in de middenoorsholte kan komen (ventilatiebuisje). Hierdoor zal ook de ontsteking van de middenoorsholte geleidelijk wegtrekken. Een trommelvliesbuisje of diabolo is een buisje, meestal gemaakt van kunststof, met een doorsnede van ongeveer 1,5 mm en een lengte van 3 mm tot 12 mm.

De NKO-arts plaatst de buisjes bij kinderen onder volledige narcose.

Wat mag je verwachten na de ingreep?

Meestal is er geen oorpijn na de ingreep en pijnstilling is zelden nodig. De eerste dagen kan er wat vocht uit de gehoorgang komen (dit is vocht uit het middenoor dat via het buisje naar buiten komt). De NKO arts zal u een voorschrift meegeven voor oordruppels om te gebruiken bij oorloop. Zodra de eerste controle bij de NKO arts heeft plaatsgevonden en er geen oorloop meer is, zijn er bij de meeste kinderen geen maatregelen nodig om water in de oren te vermijden. Indien het toch wenselijk is om het oor te beschermen (bijvoorbeeld met een oordopje) zal de NKO arts dit met u bespreken.

Hoe lang blijft een trommelvliesbuisje zitten?

Een trommelvliesbuisje blijft enkele maanden tot soms wel een paar jaren zitten. Het buisje valt na die periode van zichzelf uit het oor, waarna het gaatje in het trommelvlies zich vanzelf sluit. In uitzonderlijke gevallen blijft er na het afstoten van het trommelvliesbuisje een gaatje in het trommelvlies.

 

Laatst aangepast: 12 juni 2023