Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

Sinusitis

Sinusitis is een ontsteking van de neusbijholtes of sinussen. Dat zijn 4 paar holtes in het gelaat (kaaksinus, voorhoofdsinus, zeefbeensinus en wigbeensinus), hun functie is totnogtoe niet duidelijk bekend, mogelijk spelen de sinussen een rol bij de resonantie van de stem, de bevochtiging van de hele neus-keel-oorzone en bij het reukvermogen.

Oorzaken van sinusitis

Acute sinusitis is een ontsteking die veroorzaakt wordt door een virus, net zoals bij een verkoudheid, men spreekt overigens beter van “rhinosinusitis”. Sinusitis kan langer dan de verkoudheid zelf blijven aanslepen, en dan spelen zowel bacteriële bijbesmetting als verstopping (van de kanaaltjes die elke sinus met de neus verbinden) een belangrijke rol. Wanneer u vaak last hebt van sinusitis of de aandoening chronisch wordt, gaat de NKO-arts op zoek naar factoren die de ziekte in de hand werken, zoals:

Symptomen van sinusitis

Bij een acute sinusitis hebt u vooral hoofdpijn, pijn rondom de ogen of de neus die erger wordt bij het vooroverbuigen. U kunt lichte koorts hebben en een verstopte neus met geel-groene afscheiding.

Chronische sinusitis is vaak minder pijnlijk: wisselende en doffe hoofdpijn, reukstoornissen, neusverstopping en hoesten zijn de meest voorkomende symptomen . Artsen vermoeden dat er bij heel wat gevallen van herhaalde keelontsteking, bronchitis of zelfs astma het ziekteverloop beïnvloed wordt door tegelijk bestaande sinusitis.

Onderzoeken van sinusitis

De NKO-arts onderzoekt uw neus, neuswand en keel, en vraagt u de nodige informatie over uw klachten. Hij voert dan een rhinoscopie en/of een nasale endoscopie (met een optiek) uit.

Hij kan ook  beroep doen op de dienst radiologie voor een röntgenfoto of een scanneronderzoek. Wanneer de sinusitis wordt veroorzaakt door een tandinfectie, wordt u doorverwezen naar de afdeling tandheelkunde.

Behandeling van sinusitis

Acute rhinosinusitis geneest vaak spontaan.

Soms kunnen ontstekingwerende middelen die het slijmvlies ontzwellen, en/of pijnstillers nodig zijn. Na 3 dagen moet u duidelijk een verbetering merken, en na 10 dagen is de sinusitis normaal helemaal genezen. Hardnekkige of steeds weerkerende sinusitis moet soms met antibiotica behandeld worden.

Bij chronische sinusitis is er meestal een dubbel mechanisme dat speelt: enerzijds is er obstructie van de neus en van de kanaaltjes die de neus met de sinussen verbinden, anderzijds is er een aanhoudend ontstekingsmechanisme, al of niet op allergie of pseudo-allergie gebaseerd. Beide mechanismen versterken en onderhouden elkaar.  De behandeling van chronische sinusitis zal dan ook met deze beide mechanismen moeten rekening houden, meestal moeten dergelijke behandelingen ook een langere tijd worden volgehouden.

Bij ernstige problemen moet de NKO-chirurg heelkundig ingrijpen. Meestal worden sinusingrepen endoscopisch en via de neusgaten uitgevoerd en laten ze ook geen littekens na. De ingreep is vooral bedoeld om de ventilatie en de drainage van de neus te optimaliseren. Algemeen worden deze ingrepen met de term “FESS” benoemd (Functional Endoscopic Sinus Surgery), de concrete uitvoering van dergelijke ingrepen is evenwel bij elke patiënt specifiek te bepalen.

Deze informatie werd laatst aangepast op woensdag 07 maart 2018 - 15:03
Auteur(s): Team