Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

Stemstoornissen

Onze stem beschouwen we vaak als vanzelfsprekend. Nochtans zijn de structuren die instaan voor de stemproductie heel kwetsbaar. Hebt u stemklachten die langer dan 10 dagen aanhouden? Dan maakt u best een afspraak bij de dienst neus-, keel- en oorziekten.

Oorzaken van stemstoornissen

Stemklachten kunnen heel wat verschillende oorzaken hebben. Een slechte stemhygiëne is een van de grote boosdoeners. Denk hierbij maar aan roken, uw stem op een verkeerde manier gebruiken (vaak roepen of fluisteren), veel alcohol of koffie. Er zijn ook ziektes die stemproblemen kunnen veroorzaken, zoals poliepen op de stembanden, allergieën of infecties.

Symptomen van stemstoornissen

Heesheid is een van de vaakst voorkomende symptomen van stemstoornissen. Soms zijn er ook klachten over het stemvolume, het beperkt toonhoogtebereik, de instabiliteit van de stem,… .

Onderzoeken van stemstoornissen

De onderzoeken bij stemproblemen bestaan uit een standaard NKO-onderzoek, een laryngovideostroboscopie (beeldvorming van de stembanden) en een functioneel stemonderzoek door de logopedist (fonetogram, akoestische en aerodynamische analyse).

Behandeling van stemstoornissen

Afhankelijk van de diagnose kan de behandeling bestaan uit logopedie, medicijnen, een chirurgische ingreep, of een combinatie hiervan. Heelkundige ingrepen zijn geschikt om afwijkingen aan de stembanden te verhelpen (poliep, cyste, zangknobbeltjes) of om problemen met stembandsluiting te verbeteren (bij een verlamming). Een logopedische behandeling is erop gericht om de stemkwaliteit te verbeteren door oefeningen.

Deze informatie werd laatst aangepast op woensdag 07 maart 2018 - 15:03
Auteur(s): Team