Bij patiënten met slaapapneu en patiënten die snurken kan een behandeling met een mandibulair repositieapparaat (MRA) geadviseerd worden.
Een MRA is een mondbeugel of tandprothese die tijdens de slaap de onderkaak in beperkte mate naar voren brengt. Zo krijgt de bovenste luchtweg meer ruimte waardoor het snurken afneemt of stopt en het aantal ademstilstanden en/of ademvertragingen afneemt.
Het is uw behandelende arts die, op basis van een slaaponderzoek, beslist of u al dan niet in aanmerking komt voor een MRA. Uw arts bespreekt graag samen met u de verschillende mogelijkheden.
! Belangrijk is dat het ziekenfonds niet tussenkomt als u een lichte vorm van slaapapneu heeft. De behandeling van matig tot ernstig slaapapneu verloopt via een conventie en het ziekenfonds komt dan onder strikte voorwaarden rechtstreeks tussen.
Als u in aanmerking komt voor een behandeling met een MRA, komt u eerst op consultatie in de MRA-kliniek voor een algemene screening van uw mond, gebit en kaakgewrichten. Dit is nodig om na te gaan of uw tanden, tandvlees en kaakgewrichten in goede conditie zijn om een MRA te kunnen dragen.
Indien de tandarts op basis van het onderzoek meent dat een MRA vanuit tandheelkundig standpunt mogelijk is, volgen er meer specifieke screeningsonderzoeken om te bepalen of u een goede kandidaat bent voor behandeling met een MRA.
We voeren een CT-scan met en zonder een simulatiebeet uit om:
Aansluitend voeren we een slaapendoscopie uit om het klinisch effect van de simulatiebeet bijkomend te evalueren.
Op basis van deze onderzoeken zal het multidisciplinaire team bepalen of een behandeling met MRA zinvol is.
Als het multidisciplinaire team na screening van oordeel is dat een behandeling met MRA zinvol is, maakt de tandarts gebitsafdrukken en wordt het MRA geproduceerd.
Bij de plaatsing van het MRA krijgt u een handleiding mee met de nodige instructies qua reiniging en aanpassing.
Lees in dit instructieboekje meer over het gebruik en onderhoud van MRA Flex.