UZA behaalt voor 19de jaar op rij kwaliteitslabel ‘Top Employer’

UZA behaalt voor 19de jaar op rij kwaliteitslabel ‘Top Employer’

Datum: 
18/01/2024

Voor de 19de keer op rij krijgt het Universitair Ziekenhuis Antwerpen het kwaliteitslabel ‘Top Employer’. In de ranking van 86 Belgische bedrijven die dit prestigieuze label binnenhalen, staat het ziekenhuis op de 9de plaats. De directie wil ook in 2024 haar inspanningen, met bijvoorbeeld extra apotheekassistenten op  de verpleegafdelingen, verderzetten.

Het Top Employers Institute evalueert ieder jaar het HR-beleid van verschillende Belgische bedrijven die zich hiervoor kandidaat stellen. Het UZA scoort sterk op onder meer welzijn, leiderschap en kansen voor medewerkers om zichzelf te ontwikkelen, zowel op vlak van opleidingen als carrièremogelijkheden.

“We zijn natuurlijk heel blij met deze nieuwe erkenning en fier dat we weer bij de top 10 van ons land horen. Het welzijn van onze medewerkers blijft ook in 2024 een van de belangrijkste speerpunten binnen het HR-beleid. We beseffen maar al te goed dat werken in de zorgsector niet altijd gemakkelijk is”, vertelt talent coördinator Kathleen Dekeirel.

Apotheekassistenten helpen verpleging
Om de werkdruk voor verpleegkundigen te verlichten, zet het UZA in op differentiatie van takenpakketten. Heel concreet bijvoorbeeld door apotheekassistenten in te schakelen op verpleegafdelingen. Ze zetten de medicatie klaar voor de komende 24 uur voor gehospitaliseerde patiënten . Als er medicatie ontbreekt, nemen ze rechtstreeks contact op met de apotheek of groothandel en volgen ze de levering op. 

Directeur patiëntenzorg Kaat Siebens licht verder toe: “Het takenpakket van verpleegkundigen is heel uitgebreid en divers. Een deel ervan kan perfect door collega’s met een andere achtergrond uitgevoerd worden. Zo krijgt de verpleging meer ruimte voor de kerntaken. Vanuit die filosofie schakelen we sinds oktober 2023 apotheekassistenten in op 7 verschillende verpleegafdelingen. De extra ondersteuning werd enthousiast onthaald. In de toekomst breiden we het project nog uit naar andere verpleegafdelingen. We zijn dus volop op zoek naar nieuwe collega’s.

Kristel Gommers, hoofdverpleegkundige verpleegafdeling orthopedie, traumatologie, neus-keel-oorziekten en mond-, kaak- en aangezichtschirurgie vult aan: “De hulp van apotheekassistenten maakt een wereld van verschil voor ons én onze patiënten. Zo kregen onze verpleegkundigen tijdens de nachtshift tijd voor extra tijd aan het bed van de patiënt. Hierdoor kunnen we problemen sneller opmerken, wat cruciaal is op kritische diensten. Ook onze zorgkundigen kunnen meer tijd besteden aan patiënten. Zo komt er bijvoorbeeld tijd vrij voor een extra haarwasbeurt. Dat lijkt misschien iets kleins, maar doet patiënten ontzettend veel deugd”.

De erkenning als Top Employer is voor het UZA geen eindpunt, concludeert Kathleen Dekeirel. “Ook het komende jaar werken we er hard aan om de best mogelijke werkgever te zijn voor onze huidige medewerkers en voor nieuw talent. Want enkel dankzij hen slagen we erin om Top Employer te zijn én te blijven.”

Blijf op de hoogte van nieuws in het UZA via Twitter @uzanieuws en Facebook