Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

Drukgevoel in het oor

Een drukgevoel in het oor kan het gevolg zijn van een middenoor- of binnenooraandoening. Bij drukgevoel raadpleegt u best altijd een NKO-arts.

Oorzaken van drukgevoel

Drukgevoel in het oor kan veroorzaakt worden door acute middenoorontsteking. Het vocht in het middenoor drukt tegen het trommelvlies en geeft een drukgevoel en pijn. Een drukgevoel kan ook ontstaan door een probleem met de buis van Eustachius (vb. door een verkoudheid). Deze ‘tunnel’ verbindt de neusholte met het middenoor. Hierdoor ontstaat een onderdruk in het middenoor die het trommelvlies naar binnen zuigt.

Ook afwijkingen in het binnenoor (slakkenhuis) kunnen een drukgevoel in het oor veroorzaken. De ziekte van Ménière is de meest voorkomende afwijking in het slakkenhuis. De ziekte veroorzaakt een vochtophoping in het slakkenhuis ontstaat er een vochtophoping die het drukgevoel uitlokt. Bij de ziekte van Ménière kunt u ook te kampen hebben met duizeligheid, gehoorsdaling en oorsuizen.

Symptomen van drukgevoel

Drukgevoel is een symptoom op zich, dat duidt dat er een probleem is met het middenoor of binnenoor.

Onderzoeken van drukgevoel

De neus-, keel- en oorarts onderzoekt drukgevoel in het oor met een microscopisch onderzoek van het oor en audiometrie. Gespecialiseerd onderzoek van de druk in het middenoor (tympanometrie) en onderzoek van de functie van het binnenoor (elektrocochleografie) helpen de diagnosestelling soms ook een stap vooruit.

Behandeling van drukgevoel

Wanneer de buis van Eustachius slecht werkt, behandelt de arts de aandoening met medicijnen die het slijmvlies van de neus en van deze buis doen ontzwellen. In sommige gevallen worden trommelvliesbuisjes geplaatst.

Wordt het drukgevoel veroorzaakt door het slakkenhuis? Dan kunnen medicijnen in sommige gevallen ook hier helpen. De medicatie herstelt de functie van het binnenoor, vermindert de vochtophoping en neemt zo de klachten weg .

Deze informatie werd laatst aangepast op woensdag 23 maart 2016 - 17:03
Auteur(s): Team