Neuromodulatie bij tinnitus

Neuromodulatie is het beïnvloeden van de werking van de zenuwbanen. De behandeling kan ingezet worden bij oorsuizen of tinnitus. Dit gebeurt op het Universitair Centrum voor Neuromodulatie.

Hoe verloopt de behandeling?

Neuromodulatie bij oorsuizen gebeurt meestal in combinatie met andere therapieën, zoals medicatie, een operatie of kinesitherapieAlle patiënten volgen ook Tinnitus Retraining Therapy, waarbij ze technieken leren om zelf de last te verminderen.

Bij meer dan de helft van de patiënten is ook neuromodulatie een onderdeel van de therapie. Vooraf wordt nagegaan welke hersenzones overactief zijn en dus moeten worden behandeld. Patiënten komen doorgaans voor acht sessies, verspreid over vier weken. De zenuwbanen worden beïnvloed met behulp van elektrodes op het hoofd.  

neuromodulatie tinnitus

Wat zijn de resultaten?

Nevenwerkingen zijn er niet. Het effect is niet onmiddellijk, maar 85 % van onze patiënten ondervindt na de gecombineerde behandeling een aanzienlijke verbetering. Volgens internationale studies zou 25 % van het succes van de gecombineerde behandeling aan neuromodulatie toe te schrijven zijn.

Laatst aangepast: 31 Mei 2023