Een cochleair implantaat (CI) is een elektronisch hoorapparaat dat bij dove of ernstig gehoorgestoorde mensen het gehoor gedeeltelijk herstelt.
Een CI bestaat uit:
Bekijk hier een filmpje over de werking van een cochleair implantaat.
Personen met:
Om na te gaan of u een goede kandidaat bent voor een cochleair implantaat en u zo goed mogelijk te informeren zal het CI-team een selectieprocedure uitvoeren. Deze procedure bestaat uit:
De resultaten van de verschillende onderzoeken worden tijdens een multidisciplinair teamoverleg besproken waarna er bepaald zal worden of u al dan niet in aanmerking komt voor een CI. Op het einde van de procedure zullen de resultaten met u besproken worden en wordt er samen met u een beslissing genomen.
Indien gewenst, kan u na dit eindgesprek, via onze maatschappelijk werker contactgegevens opvragen van een CI-gebruiker.
In België wordt terugbetaling voorzien voor een cochleair implantaat indien aan bepaalde criteria wordt voldaan.
De NKO-chirurg plaatst het CI tijdens een operatie onder algemene narcose. De operatie gebeurt meestal in dagziekenhuis of met één overnachting. U bent 3 à 4 weken werkonbekwaam. Gedurende 3-5 dagen na de ingreep draagt u een drukverband rond het hoofd. De risico’s verbonden aan de CI operatie zijn gering en worden door de chirurg met u besproken.
Na de operatie functioneert het implantaat nog niet. Als u helemaal genezen bent van de operatie (na twee tot vier weken) gebeurt de eerste afregeling en heeft de u de eerste ‘geluid– en hoorsensatie’.