FEESTEDITIE zaterdag 21/9/2024: Mountainbikewedstrijd ten voordele van het kankeronderzoek

 Doe mee samen met Nathan Van Hooydonck aan de 5e editie van de Wolvenbos mountainbikewedstrijd op 21 september 2024 en maak kans op een gesigneerd wielershirt van Wout Van Aert of Jonas Vingegaard. 

Zowel in kankeronderzoek als in wielrennen draait alles rond teamwerk. 42 boeiende teams zijn reeds ingeschreven. Een heel uiteenlopend peloton. Van ondernemers, dokters tot zelfs professionele wielrenners. Kom zo in contact met interessante CEO’s van grote bedrijven zoals Port of Antwerp, BMW, DPG Media en nog veel meer. Elke trap zorgt voor steun aan het kankeronderzoek. Kan je er niet bij zijn, maar wens je wel deel te nemen aan de online veiling? 

Dat kan, schrijf je hier in en blijf zo op de hoogte van de online veiling.

Wil je mee fietsen? Schrijf je dan hier in met 1 of meerdere teams van 5 renners en steun zo het kankeronderzoek aan het UZA. Per team, inclusief supporters, betaal je € 5500. De opbrengst gaat naar het wetenschappelijk onderzoek. Vorig jaar hebben we een recordbedrag ingezameld van maar liefst €243 020. We hopen samen met jullie dit tijdens onze feesteditie te kunnen verbreken! De start en aankomst van de wedstrijd op het unieke domein Wolvenbos in Kapellen. Een prachtig parcours, door privédomeinen, van ongeveer 25 km wordt speciaal voor deze gelegenheid samengesteld. Aansluitend, kan u genieten van een gezellig samenzijn met een verfrissend drankje en lekker eten. 

et mee Stop Longkanker in de kijker!

Jaarlijks worden in België zo'n 8.500 nieuwe gevallen van longkanker vastgesteld. Naast het feit dat longkanker de derde meest voorkomende kanker is, is longkanker ook de dodelijkste kanker. Het sluimerende karakter maakt het bijzonder moeilijk om deze kanker vroeg op te sporen, aangezien symptomen vaak laat optreden. Vroegtijdige detectie vergroot echter aanzienlijk de kans op genezing, maar jammer genoeg wordt longkanker vaak pas ontdekt in een vergevorderd stadium.

Professor Annemiek Snoeckx, hoofd van de dienst radiologie van het UZA, tracht dit tij te keren met het project "Stop Longkanker". Samen met haar team wil ze longkankerscreening implementeren in de eerstelijnszone ZORA (Antwerpen), gericht op personen met een hoog-risicoprofiel, namelijk personen (55-74 jaar) die roken of gerookt hebben. Onderzoek wijst uit dat dergelijke screening aanzienlijk kan bijdragen aan het terugdringen van de sterfte door longkanker.

Het pilootproject, dat een combinatie is van longkankerscreening en rookstop, zal de nodige informatie verschaffen aan beleidsmakers om hier in de toekomst verder mee aan de slag te gaan.

Om het project Stop Longkanker in de kijker te zetten, springen we samen met prof. dr. Annemiek Snoeckx en haar team vanuit het UZA mee op de fiets! Bekijk het filmpje voor meer informatie.

UZA foundation - 'Stop Longkanker' door Annemiek Snoeckx (youtube.com)

Ook journalist Björn Soenens weet uit eigen ervaring hoe belangrijk een vroege detectie van longkanker is.

Door een toevallige scan werd bij hem vroegtijdig longkanker ontdekt. "Ondertussen ben ik kankervrij verklaard. Had die scan niet toevallig mijn longen mee in beeld gebracht, dan was de tumor onopgemerkt gebleven. Ik was dan lustig blijven roken en had wellicht over een jaar of vier de diagnose van uitgezaaide longkanker gekregen met mogelijk fatale gevolgen. Dat is ook de reden waarom ik het enorm belangrijk vind om projecten zoals Stop Longkanker te ondersteunen. Met dit project wilt het UZA inzetten op preventieve screening en kunnen ze, zoals bij mij, longkanker tijdig opsporen en zo de kans op overleving vergroten." Aldus Soenens. 

Lees zijn volledige getuigenis

 Herbeleef de vierde editie: 

Vorig jaar werd de Grant Wolvenbos uitgereikt aan prof. dr. Hans Prenen

Met deze Grant kunnen kankerbehandelingen op microtumoren, gekweekt in het laboratorium, worden uitgetest. UZA kan zo het Belgische referentiecentrum worden voor dit type van screening. Microtumoren van een patiënt kweken in het laboratorium, een batterij aan therapieën testen en de meest veelbelovende therapie aan de patiënt geven om de best mogelijke uitkomst te bekomen: het spreekt al jaren tot de verbeelding van kankeronderzoekers en oncologen. Dankzij een samenwerking tussen chirurgen, oncologen, pathologen en onderzoekers op UAntwerpen en UZA is het concept voor een dergelijke screening uitgewerkt. Deze Grant zal het team van Hans Prenen in staat stellen om één van de eerste klinische trials op te zetten waarbij de therapie van de patiënt geselecteerd wordt op basis van deze innovatieve methode.

Lees er meer over via https://www.uza.be/uza-foundation/projecten/grants-uza-foundation/grants-kankeronderzoek

Dankjewel aan onze partners: 

Laatst aangepast: 12 juli 2024
Auteur(s):