Antwerpse handjes

De Antwerpse Handjes ken je vast wel. Maar ken je ook de geschiedenis van deze koekjes? En weet je hoe ze uitgegroeid zijn tot hét symbool van Antwerpen, de Koekestad?

Joyce Bloch-Hakker is opgegroeid tussen deze lekkernijen. Haar eigen vader en grootvader zijn de trotste uitvinders van de Antwerpse Handjes. Met onmetelijke passie voor het patisserie vak en de liefde voor ’t stad hebben zij hun hele leven lang deze koekjes gebakken, verkocht, gepromoot én uitgedeeld aan het goede doel.

Joyce, (klein)dochter van deze uitvinders: ‘Voor mij zijn de handjes echter veel meer dan lekkere koekjes. Ze zijn zonder meer dé rode draad in mijn leven. De verknochtheid aan de Handjes heb ik met de paplepel meegekregen. Net zoals de liefde voor kinderen, dieren, Joodse tradities, liefdadigheidswerk en helaas ook de strijd tegen kanker.’

Een handje voor jou papa

Om het baanbrekende kankeronderzoek te ondersteunen schreef Joyce het boek ‘Een handje voor jou papa’. ‘Dit is niet zomaar een boek, maar een verzameling kortverhaaltjes vol jeugdsentiment, persoonlijke herinneringen en een eerbetoon aan mijn vader.’, vult Joyce aan. 'Op de foto rechts sta ik (rechts) en mijn zus Rachel (links), in het midden staat onze opa Jos Hakker', vertelt Joyce.

Kinderoncologie

Joyce: ‘Ik ben mijn hart verloren aan het Koningin Mathilde Moeder- en Kindcentrum, een afdeling van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Dat biedt een warme thuis aan zieke kinderen en hun families tijdens hun dapper gevecht tegen kanker. Bovendien ontwikkelt het UZA momenteel een innovatief vaccin dat het immuunsysteem aanleert om kankercellen te herkennen en te elimineren. Echt pionierswerk met veelbelovende toekomstperspectieven. Alleen zijn deze klinische studies helaas erg duur. Met mijn boek hoop ik bij te dragen aan dit onderzoek.’

Philip's Biscuits

De heerlijke Antwerpse Handjes zijn te koop bij Philip's Biscuits. Philip’s Biscuits is sinds jaren een vaste waarde in Antwerpen voor al wie van dagverse, ambachtelijke koekjes houdt. Vanuit het bakatelier wordt door een klein toegewijd team van experten nog steeds op ambachtelijk wijze gebakken. Door de keuze voor kwaliteitsvolle, natuurlijke ingrediënten in combinatie met het vakmanschap van alle medewerkers, slaagt Philip’s Biscuits er telkens in om overheerlijke artisanale koekjes aan te bieden, met nét dat tikkeltje meer.

Het prachtig geïllustreerd boek van 126 pagina's is verkrijgbaar bij Philip’s Biscuits. De opbrengst van het boek is ten voordele van kinderoncologie. 
Het boek is hier te koop: https://www.philipsbiscuits.online/product-page/boek-een-handje-voor-jou-papa

 

Laatst aangepast: 28 september 2022
Auteur(s):