Cycling for the smile of a child

donate

20 jaar geleden verloren Yves Vandeputte en zijn vrouw hun dochtertje Shana op 4-jarige leeftijd. Shana overleed aan de complicaties van kinderreuma. Om het onderzoek naar deze toch vrij onbekende kinderziekte te ondersteunen organiseert Yves de sponsortocht ‘Cycling for the smile of a child’. Van 19 tot 27 juli 2019 fiets hij, samen met zijn broer Philippe, in 9 etappes vanuit het noorden van Spanje naar Antwerpen. Een ambitieuze trip van ongeveer 1600 kilometer met daarin 19000 hoogtemeters. Deze tocht staat volledig in het teken van het welzijn van kinderen. De helft van de totale opbrengst gaat naar UZA foundation, meer specifiek naar het onderzoek voor kinderreuma.

Yves gaat langs bij dr. Joos. Ontdek hier het verhaal:

Reuma: niet enkel een ouderdomskwaal

Veel mensen denken dat reuma een ouderdomskwaal is. Reuma kan op elke leeftijd ontstaan, ook op kinderleeftijd. Sommige vormen van reuma komen zelfs specifiek op kinderleeftijd voor.

Kinderreuma

De afdeling kinderreumatologie van het UZA behandelt kinderen met chronische ontstekingen van de gewrichten, spieren, botten, bloedvaten en/of andere organen.

Wat is de oorzaak?

Het werkingsmechanismen tussen de verschillende aandoeningen verschilt sterk. In grote lijnen kunnen we spreken van auto-immune en auto-inflammatoire aandoeningen.

  • Bij auto-immune aandoeningen vallen specifieke antistoffen of afweercellen het eigen lichaam aan, dit leidt tot ontsteking.  
  • Bij auto-inflammatoire aandoeningen treedt het immuunsysteem in werking door een niet-specifieke oorzaak. Dit met overdreven en langdurige ontstekingen in het lichaam tot gevolg.  

De verschillende soorten reuma kennen verschillende oorzaken. In de meeste gevallen is het de combinatie van erfelijke factoren, omgevingsfactoren maar ook toeval dat tot deze ziekte leidt.  

Onderzoek is nodig

Onderzoek naar deze ziekte is nodig. De complicaties van kinderreuma kunnen zeer ernstig zijn. Schade aan de ogen en/of gewrichten en groeiachterstand zijn voorbeelden van enkele ernstige complicaties. Een tijdige diagnose en juiste behandeling zijn daarom erg belangrijk. Het Antwerp Center for Paediatric Rheumatology and Autoinflammatory Diseases (UZA/ZNA/UAntwerp) voert onderzoek naar de onderliggende mechanismen.

Wil je op de hoogte blijven van deze actie? Kijk dan op de website van Cycling for the smile of a child Of volg de actie via de Facebook pagina van Cycling for the smile of a child.

Laatst aangepast: 09 september 2020
Auteur(s):