De strijd tegen Parkinson

donate

Move for Parkinson ondersteunt het onderzoek naar Parkinson aan het UZA. Ze halen elk jaar een fanstisch bedrag bij elkaar. Prof. dr. Patrick Cras, diensthoofd neurologie, is alvast zeer blij met hun bijdrage. ‘Het geschonken bedrag gaat integraal naar het onderzoek rond Parkinson aan het UZA’, aldus prof. Cras. 

Move for Parkinson 

Move for Parkinson is opgericht voor patiënten die lijden aan de ziekte van Parkinson. Het bestuur bestaat uit 10 personen, waaronder ook 2 personen die zelf de ziekte van Parkinson hebben. Move for Parkinson zet alles op alles om het onderzoek naar Parkinson te steunen. Door het organiseren van verschillende activiteiten wordt geld ingezameld om het onderzoek naar de ziekte van Parkinson te ondersteunen, zodat er hopelijk binnenkort een behandeling beschikbaar komt. Move for Parkinson wil daarnaast tot kennis en begrip aanzetten over de ziekte. Door samenwerking met verschillende organisaties bundelen zij hun krachten en worden het hele jaar door diverse acties georganiseerd. Dit kan gaan van bergen trotseren, fietstochten, quizzen, organiseren van een ontbijt tot het springen in een zwembad. Je kan het zo gek niet bedenken of de gelegenheid wordt aangegrepen om geld in te zamelen voor het onderzoek naar Parkinson aan het UZA. De inzet van Move for Parkinson blijft niet onbeloond. Ieder jaar wordt de opbrengst groter.

Mont Ventoux

Prof. Cras, diensthoofd Neurologie, leidt het Parkinson onderzoek aan het UZA. Hij is zeer betrokken bij Move for Parkinson en ondersteunt graag de verschillende acties. Zo springt hij zelfs ieder jaar mee op de fiets om de Mont Ventoux op te klimmen en ontmoet hij parkinsonpatiënten uit heel België. De cheque komt heel goed van pas en wordt gebruikt voor het onderzoek naar Parkinson.

Het onderzoek naar Parkinson aan het UZA

De ziekte van Parkinson is de tweede meest frequent voorkomende neurodegeneratieve hersenstoornis en treft ongeveer 1% van de bevolking boven de leeftijd van 60 jaar.  Naast motorische symptomen kunnen parkinsonpatiënten verschillende niet-motorische problemen ervaren. Prof Cras vertelt: ‘Ons onderzoek is gericht op het identificeren van niet-motorische symptomen van de ziekte van Parkinson. Impulscontrolestoornissen zijn gedragssymptomen, naast depressie en dementie, die bij Parkinson voorkomen. Deze gedragsveranderingen worden gekenmerkt door het niet weerstaan aan een impuls, drang of verleiding om een handeling uit te voeren die schadelijk is voor de persoon of voor anderen. Veel mensen met Parkinson hebben last van apathie (lusteloosheid). Dit zorgt voor een verminderde kwaliteit van leven van zowel de patiënt als hun naasten. We doen onderzoek naar het voorkomen en de oorzaken van apathie bij parkinsonpatiënten.’ Ook is er nog een andere onderzoekslijn. Deze heeft te maken met slaapstoornissen als vroegtijdig kenmerk voor de ziekte.  Prof. Cras vervolgt: ‘Tijdens de Rapid-Eye-Movement (REM) slaap dromen we en zijn we in principe ontspannen (zonder spiertonus of ‘atoon’).  Wanneer mensen een REM-slaap of droomslaap een aanhoudende spierspanning (REMslaap zonder atonie, RSWA) hebben, kan dat een voorbode zijn van de ziekte van Parkinson. Deze toestand wordt RSWA genoemd en kan een potentiële biomarker zijn voor vroegdiagnose van Parkinson en verwante aandoeningen.’ 

Wat is Parkinson?

Bij mensen met de ziekte van Parkinson sterven hersencellen die dopamine aanmaken langzaam af. Dopamine is een stof waarmee hersencellen signalen doorgeven aan andere hersencellen. Door het tekort aan dopamine worden signalen in de hersenen niet meer goed doorgegeven. 

De oorzaak van de ziekte is bij de meeste mensen niet gekend. In zeldzame gevallen wordt de ziekte veroorzaakt door een genetische afwijking. De meeste patiënten tonen de eerste tekenen van de ziekte tussen 50 en 70 jaar.

Wil jij ook het onderzoek naar Parkinson ondersteunen? Iedere gift telt. 
Laatst aangepast: 27 april 2022
Auteur(s):