Online veiling tvv hersenkanker bij kinderen.

Versier jouw muur én ondersteun immuuntherapie bij kinderen

Van 16 september t/m 20 oktober gaat een online veiling van start waarbij je kan bieden op verschillende schilderijen van (inter)nationale kunstenaars. Dit is jouw kans om die lege muur in huis op te vullen met een uniek kunstwerk. Maar dat niet alleen.  De opbrengst van de schilderijen gaat integraal naar de ontwikkeling van een therapeutisch vaccin tegen hersenkanker bij kinderen. Dankzij jouw steun kunnen we deze klinische studie opstarten. Niet alleen je muur wordt dus mooier, ook de toekomst van de kinderen met deze vreselijke ziekte.

Hersenkanker bij kinderen

Helaas krijgen toch vele kinderen per jaar de vreselijke diagnose kanker. In België kregen 368 kinderen (0 t.e.m. 14 jaar) en 182 adolescenten (15 t.e.m. 19 jaar) in 2016 (*) de diagnose kanker. Kinderen en adolescenten samen vertegenwoordigen iets minder dan één procent (0,8%) van alle nieuwe diagnoses van kanker in België.  De meeste kinderen genezen na een zwaar traject van behandelingen. Bij hersenkanker liggen de slaagkansen echter veel lager. De zeldzaamheid en moeilijkheidsgraad van de tumoren vertragen het onderzoek naar het vinden van een behandeling die ook op lange termijn zijn effect heeft. 

Online veiling

Magda Honffy, Associate van Antwerp International School (AIS), bestuurslid van American Womens Club Antwerp (AWCA) en directeur van Federation of American Womens Club Organisations (FAWCO), zet haar schouders mee onder dit project. ‘Ieder kind moet de hoop hebben op genezing. Bij kinderen met hersenkanker is momenteel weinig mogelijkheid op genezing. Als je kind deze diagnose krijgt, sta je als ouders met de rug tegen de muur. Dit kan niet. Daarom heb ik een online veiling opgezet ten voordele van kinderen met hersenkanker. Via de online veiling kan je bieden op schilderijen. De schilderijen zijn geschonken door verschillende (inter)nationale artiesten. De opbrengst gaat integraal naar de ontwikkeling van een vaccin tegen hersenkanker bij kinderen.’ 

Immuuntherapie bij kinderen

Prof. dr. Zwi Berneman, professor aan het UZA, zet klinische studies op voor cellulaire immuuntherapie tegen kanker. ‘Dankzij de inzet van immuuntherapie bij verschillende soorten kanker zijn al goede resultaten geboekt. Voor kinderen met hersenkanker, is een juiste behandeling en eventuele genezing nog ver weg. Momenteel krijgen deze kinderen chemotherapie en/of bestraling. Echter binnen het jaar overlijden de meeste kinderen.’, aldus prof. Berneman. 

Goede hoop

‘We hopen dat er in de toekomst een behandeling komt in de vorm van cellulaire immuuntherapie. Deze nieuwe therapie toont in een eerste klinische studie bij volwassenen met een glioblastoom (hersenkanker) al hoopvolle resultaten. Door het inzetten van de therapeutische vaccins, in combinatie met de klassieke behandelingen zoals chemo- en radiotherapie, wordt de overleving bij dit soort kanker verlengd. Bij kinderen met een hersenkanker wil het UZA een soortgelijke behandeling opzetten.’, vertelt prof. Berneman.

Het UZA zal de uitdaging aangaan met andere nationale partners. Samen met het Koningin Mathilde Moeder- en Kindcentrum van het UZA, waartoe drie top specialisten binnen kinderoncologie horen – Prof. Koen Norga, dr. Van Heerden en dr. Joris Verlooy-, worden de nodige stappen gezet voor een nauwe samenwerking met kinderafdelingen van andere universitaire centra.

Ja, ik wil mijn steentje bijdragen! 

Bied, vanaf 16 september, mee op een schilderij via de online veiling en steun zo het wetenschappelijke onderzoek naar hersenkanker bij kinderen. Heb je geen lege muur meer over, maar wil je het onderzoek wel ondersteunen? Schenk dan online, met de mededeling ‘hersenkanker bij kinderen’. Zo zorgen wij ervoor dat je gift voor 100% naar dit onderzoek gaat. 
 
(*) De meest recente cijfers dateren van 2016, bron: www.kankerregister.be. Er wordt momenteel aan een publicatie gewerkt met de recentste cijfers. Deze wordt verwacht begin september 2019.
 
Laatst aangepast: 09 september 2020
Auteur(s):