Warme klanken, muziektherapie voor de kleinsten

 

 

 

- Maak Selectie -

Brano en Valentina steunen de muziektherapie

Lees hier hun getuigenis

Wat is muziektherapie?  

Een kindje dat geboren wordt, één van de heuglijkste gebeurtenissen in het leven van jonge ouders. Helaas verloopt dat niet voor iedereen zorgeloos. Wat als het kindje geboren wordt na 24 weken i.p.v. 40 weken? De baby is dan nog niet in staat alleen te functioneren en vecht om in leven te blijven.

Muziektherapie helpt hen hierbij. Voor pasgeborenen die zijn opgenomen op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU), is een nieuwe, veelbelovende therapie om stress bij baby's te verminderen. Eerdere studies hebben aangetoond dat muziektherapie vitale parameters van de zuigelingen stabiliseert, zorgt voor minder zuurstoftekort en een gunstige invloed heeft op de hartslag van de baby’s. Dit alles zou een positief effect kunnen hebben op hun latere neurologische ontwikkeling.

Daarnaast blijkt muziektherapie ook een positief effect te hebben op de ouders. Muziektherapie helpt om hun stress en angst te verminderen, stimuleert kangoeroezorg en bevordert de band tussen ouders en hun baby's. Tijdens de inzet van muziektherapie wordt data verzameld ten behoeve van onderzoek. Met deze onderzoeken willen we aanvullend bewijs leveren voor de gunstige effecten van neonatale muziektherapie, wat zal helpen om neonatale muziektherapie tot een standaardbehandeling in de NICU's te maken.

Hoe worden de resultaten gemeten?

Vitale parameters van de baby's worden continu geregistreerd. Tekenen van stress bij baby's worden gemeten met behulp van vitale parameters en cortisolmetingen in het speeksel voor en na muziektherapie. Daarnaast wordt de COMFORT Neo-schaal beoordeeld. De groei van de baby wordt wekelijks gemeten. De neurologische ontwikkeling van de baby's wordt beoordeeld op de gecorrigeerde leeftijd van 2 en 5 jaar. Het stressniveau van de ouders wordt gemeten met behulp van een smartwatch die de hartslagvariabiliteit en huidgeleiding meet. Daarnaast zal een vragenlijst worden gebruikt om posttraumatische stress te meten en de moeders krijgen ook een vragenlijst om het risico op een postnatale depressie in te schatten.

In een wereld vol piepjes, voetstappen, geroezemoes,                                                                                                                                                  
Geluiden die je nog niet kent
Een wereld waarin jij en je papa en mama onverwacht veel te vroeg zijn terecht gekomen.
In die wereld klinken ook de zachte, warme klanken van een gitaar,
Een stem die een lied zingt, speciaal voor jou
Een zacht ruisen, zoals je hoorde toen je veilig in de buik van je mama zat,
Een hartslag
En je voelt, hier ben ik veilig
Hier kan ik ontspannen
En papa en mama ook
Een moment van rust
Dat doet de muziek 

Wil jij de muziektherapie mee mogelijk maken? Steunen kan via deze link.

De collega's van neonatologie doen de met de spartacus run om geld in te zamelen voor de muziektherapie. Hun actiepagina ontdek je hier. 

Muziektherapeut Anneke Naaijkens-Doek maakte samen met Vanessa van Otterdijk de podcast "Muziektherapie op de NICU" in de reeks "Podcast Prematuur". Je kan de podcast hier beluisteren.

Met de steun van fONdS Lio

Laatst aangepast: 09 november 2023
Auteur(s):