40 jaar UZA!

40 jaar geleden werd het UZA opgericht. Graag blikken we, samen met jou, terug op de afgelopen 40 jaar. We laten enkele kernfiguren aan het woord. 

Brigitte Deblauwe, initiatiefneemster Dak van Afrika

Brigitte Deblauwe, initiatiefneemster Dak van Afrika, vertelt haar verhaal. Haar zus kreeg in 2017 de diagnose pancreaskanker. In 2019 beklom ze de Kilimanjaro om geld in te zamelen voor het onderzoek naar alvleesklierkanker.

Dr. Annemiek Snoeckx: radioloog 

dr. Annemiek Snoeckx, radiologe aan het UZA, blikt terug op 40 jaar UZA. 'Welke discipline we ook hebben, eigenlijk heeft iedereen binnen het UZA hetzelfde doel. We hebben allemaal de ambitie om de beste zorg te leveren aan onze patiënten. Voor mij als radiologe betekent dit het zoeken naar de juiste diagnose aan de hand van veschillende en soms complexe technieken'. 

Leo Lenaerts: hoofdverpleegkundige cardiologie, cardiochirurgie en oogheelkunde 

Leo Lenaerts, hoofdverpleegkundige cardiologie, cardiochirurgie en oogheelkunde vertelt: '1980 starte mijn avontuur in het UZA. Gedurende deze tijd is er veel veranderd. We zetten meer in op innovatie en werken meer wetenschappelijk onderbouwd, maar wat niet is veranderd is de passie

Prof. dr. Guy Hans: medisch directeur UZA. 

‘We zijn één van de jongste universitaire centra van België, maar we vertonen zeker een hele grote dynamiek en een blijvende drang naar innovatie en het nastreven van een kwaliteitsvolle zorg voor de patiënten.’ Volgens prof. dr. Guy Hans is ook de internationale en nationale samenwerking zeer belangrijk. Niet enkel de samenwerking met de ziekenhuizen in de brede Antwerpse regio, maar ook met (buitenlandse) onderzoekscentra. ‘We ondersteunen ook farmaceutische bedrijven in hun zoektocht naar nieuwe behandelingen en nieuwe geneesmiddelen.’, vult prof. Hans aan.

Innovatie is het codewoord voor het UZA. We streven steeds om als eerste de nieuwste behandelingen te onderzoeken en deze ook zo snel mogelijk toe te passen en beschikbaar te stellen aan onze patiënten. Het is absoluut ons streven om hiervan een duurzaam verhaal te maken. We kijken nu al uit naar het 50 jaar bestaan van het UZA. Ondertussen blijven we natuurlijk heel veel nieuwe projecten en nieuwe innovaties nastreven en daar is uw steun en uw hulp heel belangrijk en essentieel voor ons.’ Voegt prof. Hans nog toe. 

Bouw jij mee aan ons duurzaam verhaal? Steunen kan heel eenvoudig. Klik hier.  

Wil je graag op de hoogte blijven van het onderzoek aan het UZA? Schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief. In elke nieuwsbrief laten we telkens een kernfiguur van het UZA aan het woord. Hij/zij blikt graag met jou terug op 40 jaar UZA.  

Laatst aangepast: 16 september 2020
Auteur(s):