Het geluid van zwetende Chinezen: een theatervoorstelling t.v.v. het goede doel

In mei 2018 krijgt kleine Pepijn de diagnose kanker. Hij was toen net 2 jaar oud. Pepijn gaat het gevecht aan en ouders, familie en vrienden kunnen enkel aan de zijlijn supporteren. 'Al snel werd duidelijk dat de entourage van Pepijn meer wilde doen dan alleen maar toekijken. En zo ontstonden de eerste ideeën om het gevecht van Pepijn op een symbolische manier mee te voeren: samen strijden, doorzetten en nooit opgeven om het einddoel te bereiken.', aldus mama Leen.

Opa, de regisseur 

Ieder jaar organiseert Toneelvereniging ‘De Sterre’, waar de opa van Pepijn regisseur is, een toneelvoorstelling t.v.v. een goed doel. 'Dit jaar vroeg 'De Sterre' ons om een goed doel voor te stellen. Voor ons was het een evidentie om voor de kinderoncologische afdeling van het UZA te kiezen. We vinden het immers zo belangrijk dat het wetenschappelijk onderzoek binnen kinderoncologie zoveel mogelijk (financiële) steun krijgt, zodat er steeds meer kinderen met kanker op een doeltreffende manier en zonder al te veel vervelende bijwerkingen kunnen geholpen worden.', vertelt papa Ben.

Het derde weekend van november 2018 speelt ‘De Sterre’ 3 maal voor een uitverkochte zaal. De traditie wil dat er voor elke voorstelling iemand van het goede doel komt uitleggen waar het geld van de toeschouwers naartoe gaat. De kinderoncologen van het UZA en de coördinator van de UZA foundation vertellen over de lopende wetenschappelijke onderzoeken. Soms klinkt het als Chinees, maar uiteindelijk krijgt het publiek een duidelijk beeld van de projecten waar zij hun ‘centje’ aan bijdragen.

Als kers op de taart mocht dr. Joris Verlooy, kinderoncoloog aan het UZA, een cheque van maar liefst € 4000 in ontvangst nemen.

Iets tastbaars terugdoen

Ondanks de zware behandeling, komt Pepijn graag naar het UZA. Het is zijn tweede thuis geworden.'Je zou verwachten dat het telkens beladen bezoeken zijn aan het UZA, maar niets is minder waar. Er heerst meestal een vrolijk sfeertje. Heel het team, van poetsvrouw, verpleegkundige, pedagogisch medewerker, juf tot arts, iedereen zorgt voor een vrolijke noot en straalt positivisme uit. Dit zorgt ervoor dat ook Pepijn en wij, als ouders, opgewekt blijven. Het klinkt gek, maar eigenlijk wordt er best wel veel gelachen op de afdeling.' vertellen Ben en Leen. 'Als ouder wil je het team laten voelen dat je hun goede zorgen, hun betrokkenheid enorm waardeert. Je kan hen een kaartje sturen of eens een cake meenemen, maar voor ons volstond dat niet om hen te bedanken voor de inspanningen die ze (met heel het team) leveren om ons kostbaarste bezit te genezen. Daarom zijn we heel blij dat we hun projecten financieel kunnen steunen.' voegen ze nog toe.

Pepino Bambino

De ouders van Pepijn hebben alle acties gebundeld onder de naam ‘Pepino Bambino’. 'Het is hartverwarmend om te zien hoeveel solidariteit er ontstaat onder familie en vrienden. We kregen verschillende keren de vraag of men iets voor ‘Pepino Bambio’ mocht organiseren.' Naast de toneelvoorstellingen, werden er twee benefietdiners, een whiskytasting en een kerstrozenverkoop georganiseerd. In december 2018 trokken sympathisanten hun schoenen aan voor een fiets- en wandelzoektocht. De opbrengst van alle acties verdelen de ouders van Pepijn onder 4 goede doelen, waaronder de UZA foundation. Alle avonturen van Pepino Bambino kan je volgen op Facebook.

 Inspiratiebron: Steek ook jij de handen uit de mouwen?

Ben ook jij creatief en organiseer je graag evenementen ten voordele van een goed doel? Steek je handen uit de mouwen en ga aan de slag. Weet je niet goed hoe je moet beginnen of heb je nog wat vragen? Je kan steeds terecht bij het UZA foundation team. Ook jij kan het wetenschappelijk onderzoek verder helpen!

Laatst aangepast: 09 september 2020
Auteur(s):