Galadiner Lions Club

Op vrijdag 25 maart 2022 organiseerden alle Lions en Leo’s Clubs van het district Antwerpen een grandioos feest in het Hilton hotel in Antwerpen. Een grote dankjewel gaat hierbij uit naar de bezieler Yves Stevens en alle Lions en Leo's Clubs binnen Antwerpen. Het doel van dit feest? Geld inzamelen om de realisatie van een nieuwe PICU (Pediatric Intensive Care Unit) op UZA mee mogelijk te maken. Deze nieuwe vleugel zal officieel geopend worden eind 2023. Ambassadrice Dominique Monami, ambassadeur Peter Engels en prof. dr. Philippe Jorens, diensthoofd intensieve zorgen van het UZA, spraken de genodigden toe. 

De totale opbrengst van deze avond bedraagt maar liefst  30.234

Waarom is een kinderintensieve zorgen belangrijk? We laten dit graag uitleggen door enkele patiëntjes zelf. Zo laten we Lowie aan het woord, hij herstelt van een zwaar hersentrauma. Ontdek zijn verhaal in onderstaand filmpje:

 

Kinderintensieve zorgen

Prof. dr. Philippe Jorens (diensthoofd intensieve zorg) is de drijvende kracht achter het project voor Kinderintensieve Zorgen. Met dit project wil de dienst intensieve zorgen enerzijds een optimale helende omgeving creëren voor kinderen en anderzijds het wetenschappelijk onderzoek naar het effect van beademing bij kinderen ondersteunen. “Zo kunnen we het genezingsproces van kinderen verbeteren, zowel qua mentale gezondheid als op vlak van revalidatie na beademing,” aldus de bezielers.

Healing environment (een helende omgeving)

Een opname op intensieve zorgen en de bijbehorende pijn is voor kinderen vaak een psychologisch traumatische ervaring. Om de mentale gezondheid van kinderen op intensieve zorgen te verbeteren, wil prof. dr. Jorens inzetten op het creëren van een healing environment (een helende omgeving).

“In een ziekenhuis kijkt men vooral naar het genezingsproces van een patiënt op een technisch-medische manier qua medicatie en apparatuur. Maar al in de jaren ’90 heeft onderzoek aangetoond dat ook omgevingselementen invloed hebben op het genezingsproces. Een aangepaste ruimte en de juiste inrichting op intensieve zorgen voor kinderen kan een helende invloed hebben. Om deze healing environment voor kinderen te realiseren, hebben we het project Kinderintensieve Zorgen opgericht,” aldus prof. dr. Jorens.

Huiselijke sfeer

“Een helende omgeving is een omgeving waar kinderen zich thuis kunnen voelen. We willen geen sprookjeswereld creëren, maar wel met subtiele aspecten het verblijf op intensieve zorgen aangenamer maken. Monitoring en technische elementen van een INZO blijven onvermijdelijk echter wel aanwezig. We richten ons op een geluiddempende, hotel-geïnspireerde inrichting met zachte kleuren, buitenlicht, zicht op groen, en speelse tekeningen, objecten en speelgoed uit de leefwereld van een kind. Een onderzoek uit 1956 stelt vast dat patiënten die buitenlicht hebben in hun kamer, minder nood hebben om de pijn te stillen met medicatie. Voor een kind is naar buiten kijken met zicht op natuurelementen ontzettend belangrijk. Bij geluidsdemping en grotere kamers wordt ook minder verwardheid vastgesteld. Daarnaast werkt een family-centered omgeving helend voor kinderen. Broers, zussen en ouders zijn veel meer aanwezig dan enkel tijdens de klassieke bezoekuren.”

Wil je het project van de kinderintensieve zorgen steunen? Klik hier!

Laatst aangepast: 30 Mei 2022
Auteur(s):