Macsimise Brain

donate

Macsimise Brain klinische studie voor patienten met progressieve MS

Een project onder leiding van dr. Barbara Willekens

 

 

Bij MS geraken verschillende plaatsen in de hersenen en het ruggenmerg ontstoken en beschadigd. Hierdoor werkt het centrale zenuwstelsel niet goed meer: prikkels worden niet meer correct doorgegeven. Dit kan leiden tot o.a.  vermoeidheid, problemen met zicht, verlies van kracht of gevoel, problemen met plassen, evenwichts- en geheugenproblemen. Binnen het Universitair Neuro-immunologie Centrum Antwerpen (UNiCA) in het UZA zoeken neurologe dr. Barbara Willekens en haar team naar oplossingen om MS beter te diagnosticeren, begrijpen en behandelen.  

In de studie MACSiMiSE-BRAIN wordt onderzocht of het bestaande diabetesmedicijn metformine ook ingezet kan worden bij patiënten met progressieve MS. Want ondanks de bestaande ziekte remmende behandelingen die gericht zijn op het afweersysteem, zien we bij patiënten met progressieve MS dat de ziekte desondanks achteruit blijft gaan. Soms is er geen behandeling beschikbaar. Het team gaat onderzoeken of metformine helpt om de achteruitgang te remmen. Deze studie loopt in nauwe samenwerking met andere MS centra binnen België.

"Mogelijk kan metformine herstel van myeline bevorderen en zenuwbanen beschermen. Daarbij willen we dit bestaande medicijn testen als een aanvulling op bestaande behandelingen die ontstekingen in het zenuwstelsel afremmen of als enige medicijn in een klinische studie waarin metformine vergeleken zal worden met placebo.  Het doel van deze studie is om de levenskwaliteit van patiënten met progressieve MS (substantieel) te verhogen.", aldus dr. Barbara Willekens.

UNiCA

Het Universitair Neuro-immunologie Centrum Antwerpen is een multidisciplinair zorg-, onderzoeks- en opleidingscentrum voor zowel veelvoorkomende (zoals MS) als zeldzame ontstekingsziekten van het centraal zenuwstelsel. Dit centrum wil toonaangevend zijn op nationaal en internationaal vlak. Binnen het centrum werken artsen, verpleegkundigen, paramedici en onderzoekers samen ten dienste van de patiënt. Eveneens wordt binnen UNiCA expertise op vlak van wetenschappelijk onderzoek geïntegreerd en gebundeld. 
Het doel van UNiCA is een betere toekomst te creëren voor personen met MS of zeldzame neuro-immunologische aandoeningen en hun families. De ambitie is om als internationaal toonaangevend kennis- en expertisecentrum te functioneren. De patiënt staat hierbij centraal.
 
Wil je nog meer info over UNiCA? Surf dan naar de website van UNiCA
 
 

Met de steun van: 

       

 

 

Laatst aangepast: 23 Mei 2023
Auteur(s):