Beweegtrajecten

Bewegen is gezond. Meer nog, bewegen is essentieel ook als je gezondheid het even laat afweten. Daar zijn we binnen het UZA van overtuigd. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bijvoorbeeld bij kankerpatiënten regelmatig bewegen de kans op herval aanzienlijk doet afnemen. Na een succesvol triathlon project voor ex-kankerpatiënten startte het UZA een hele reeks aan beweegtrajecten, voor ieder wat wils, want niet iedereen is geschikt voor een triathlon. De trajecten vormen een mooie aanvulling op de revalidatie maar zorgen er vooral voor dat beweging en sporten een duurzame gewoonte wordt. Naast de fysieke voordelen, hebben de beweegtrajecten ook een positieve impact op de mentale weerbaarheid:  patiënten hebben minder last van angsten en depressieve gevoelens. 

Ontdek hier de verschillende initiatieven binnen de beweegtrajecten: 

- Maak Selectie -

Sportieve uitdaging na oncorevalidatie

In 2016 namen 12 ex-kankerpatiënten, samen met een gezonde buddy, deel aan de Zwintriathlon. Dit project, genaamd Tria-GO! werd een groot succes. Alle deelnemers behaalden de finish. Sindsdien zet het UZA haar schouders onder het organiseren van diverse sportieve trajecten. Binnen elk traject wordt er samen met professionele coaches gewerkt naar een sportief doel. Het doel van deze beweegtrajecten: mensen na een diagnose van kanker, tijdens en na de herstelperiode, aan het bewegen krijgen.
Ontdek meer
- Maak Selectie -

Tria-GO 4 Kids

Bewegen en sporten is een belangrijk facet in de ontwikkeling van kinderen en jongeren tot zelfzekere en gezonde volwassenen. Maar niet voor alle kinderen is bewegen en sporten even toegankelijk. Een (chronische) ziekte kan barrières opwerpen voor kinderen om de stap te zetten naar individueel sporten of aansluiten bij een sportclub. Met dit pilootproject willen wij aantonen dat een beweegtraject van 8 maanden - onder medische begeleiding en met de coaching van een sport expert – die barrières op een duurzame manier kan wegnemen.
Ontdek meer
- Maak Selectie -

ONKLOPBAAR

Dit project beoogt om patiënten samen te brengen rond een gemeenschappelijk doel, nl. een deelname aan de Antwerp 10 miles of short run op 21 april 2024. Hiertoe zullen we een inclusief programma voor lichaamsbeweging opzetten dat gericht is op patiënten met diverse beperkingen. Om zo in groep de eigen ziekte te overstijgen. Het doormaken en herstellen van een ernstige ziekte is op elke leeftijd een levensveranderende gebeurtenis. Regelmatige lichaamsbeweging verbetert het uithoudingsvermogen, het zelfvertrouwen en zorgt voor meer energie.
Ontdek meer
Laatst aangepast: 02 februari 2024
Auteur(s):