Dendritisch celvaccin

 

Immuuntherapie waarbij dendritische cellen worden ingezet, is een experimentele behandeling tegen kanker die al sinds 2005 in UZA onderzocht wordt.

Behandeling met een therapeutisch dendritisch celvaccin is een gepersonaliseerde behandeling voor kanker. Hierbij worden dendritische cellen in het laboratorium gekweekt uit het bloed van de patiënt en geladen met mRNA. Het basisconcept bestaat erin het immuunsysteem aan te leren om kankercellen te herkennen op basis van bepaalde kenmerken van de kankercellen. Het immuunsysteem is ons natuurlijke verdedigingsmechanisme tegen kanker, maar heeft soms extra hulp nodig om kankercellen te kunnen identificeren en vervolgens een afweerreactie op gang te brengen. mRNA kan hierbij gebruikt worden als boodschapper aan het immuunsysteem. Het bevat een code voor een bepaald eiwit. Kankercellen dragen immers bepaalde eiwitten aan de buitenkant waardoor ze geïdentificeerd kunnen worden als kwaadaardig. In het CCRG gaan we nog een stap verder: we combineren deze boodschapper met een gespecialiseerde cel van het immuunsysteem, namelijk de dendritische cel. Dendritische cellen zijn witte bloedcellen en kunnen beschouwd worden als de generaals van ons immuunsysteem. Zij kunnen bijgevolg de T-cellen (de soldaten van het immuunsysteem) de juiste instructies geven door te vertalen welke eiwitten de soldaten in hun vizier moeten nemen. 

De productie van het vaccin gebeurt lokaal op UZA onder leiding van prof. dr. Zwi Berneman. Door de lokale productie van DC vaccins kunnen nieuwe, verbeterde concepten snel naar de patiënt worden gebracht

Dendritisch celvaccin ook voor vaste tumoren

Recent werd er in het UZA een nieuwe klinische studie opgestart voor patiënten met pancreaskanker, ovariumkanker, slokdarmkanker en leverkanker onder leiding van dr. Timon Van Damme.
Het betreft type kankers met een slechte prognose, minder dan 50% van de patiënten zijn 5 jaar na diagnose in leven. Er is dus een hoge nood om voor deze type kankers een verbeterde behandeling te ontwikkelen. . Na veelbelovende resultaten van dendritische celtherapie bij andere kankertypes, trekken we nu met een verbeterd vaccin ten strijde tegen deze moeilijk te behandelen tumoren. 
Bij deze klinische studie zullen patiënten met vaste tumoren behandeld worden. Het betreft een 'nieuwe generatie' vaccin, waarbij het vaccin sterker wordt gemaakt in de activatie van het immuunsysteem van de patiënt. Het vaccin zal niet enkel de T-cellen maar ook de ‘natural killer’ cellen van de patiënt activeren om kankercellen te identificeren en te doden. Doel van de studie is de haalbaarheid en de veiligheid bepalen. Bij alle patiënten die worden geïncludeerd in de studie zal ook de anti-tumor immuunrespons worden gemeten. Ook wordt een verbetering van de levenskwaliteit van deze patiënten worden opgevolgd. Momenteel zijn er al enkele patiënten geïncludeerd. 

Om zoveel mogelijk patiënten te kunnen behandelen, is jouw steun cruciaal. 

Laatst aangepast: 13 maart 2024
Auteur(s):