Digital Twin Development

donate

Galadiner 2024

Op 23 april vond het eerste Galadiner van UZA foundation plaats in het prachtige decor van het KMSKA. Dit galadiner was het startschot voor de campagne voor het Digital Twin Development Project en hebben we het eerste startkapitaal verzameld. 

Digital Twin Development

Wat is een Digital Twin?

Een Digital Twin is een digitaal evenbeeld van een patiënt. Dit beeld wordt gevormd door het monitoren van patiënten hun welzijn, waarbij vitale gegevens direct worden doorgestuurd naar het UZA Data Innovation Lab. Daar worden ze verrijkt met data van testen, gestructureerde diagnoses en klinische gebeurtenissen. Stap voor stap wordt zo de Digital Twin gevormd. Op basis van dat digitale evenbeeld kunnen sneller signalen worden opgepikt die erop kunnen wijzen dat er iets aan de hand is.

Wat maakt een Digital Twin zo krachtig? 

Via een netwerk van klinische centra wordt deze data vergeleken met die van honderden andere patiënten met dezelfde diagnose. AI-algoritmes structureren en analyseren de data om zo patronen op te sporen. Deze snelle en efficiënte vergelijking van data is wat de Digital Twin zo krachtig maakt. Prognoses gebeuren veel vroeger en ook de opvolging van patiënten met een bestaande diagnose wordt verbeterd. Dankzij deze analyses en partnerships wordt een meer effectieve en gepersonaliseerde zorg voor elke patiënt mogelijk.

Oprichting van het UZA Data Innovation Lab 

Om de ontwikkeling van Digital Twin mogelijk te maken wordt het UZA Data innovation Lab opgericht. Hier willen we alle verschillende soorten klinische en niet-klinische gegevens registreren en op een gestandaardiseerde en begrijpelijke manier weergeven. Deze gegevens gebruiken we vervolgens om algoritmes te ontwikkelen en te trainen. We registreren gegevens zoals vitale parameters van patiënten (d.w.z. hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur, … ), laboratoriumresultaten, logs van klinische handelingen, informatie uit patiëntendossiers enzovoort.

Om deze ondersteuning aan te kunnen bieden heeft het Data Innovation Lab nood aan data engineers en data scientists. Het team kan zo de nodige ondersteuning bieden aan de klinische experts. In samenwerking met hen kan afgetoetst worden wat mogelijk is met hun data en analyses uitgevoerd worden. Hierdoor kunnen de ambities van concrete projecten rond Digital Twins effectief waargemaakt worden.

Wat betekent dit voor onze patiënten? 

Op deze manier kunnen we op termijn digitale kopieën van patiënten maken (Digital Twins) en zo de beste, op maat gemaakte zorg ontwikkelen en kan er ook proactief worden ingegrepen. Zo kunnen er meer en sneller patiënten geholpen worden. 

Laatst aangepast: 07 Mei 2024
Auteur(s):