University Center for Clinical Research Antwerp

donate

 
  


Kankerbehandelingen zijn de laatste jaren geëvolueerd van algemene therapieën zoals chemo- en radiotherapie, naar gerichte en gepersonaliseerde therapieën voor de individuele patiënt. Door studie van de tumor en hun ecosysteem, kan men doelgericht de drijvende kracht van de tumorgroei uitschakelen. 

Mountainbikewedstrijd 2023

41 teams trotseerden zaterdag 9 september de hitte en stonden klaar aan de start van de 4de mountainbike wedstrijd van UZA foundation!

Het was een onvergetelijke, zomerse dag waarbij iedereen zich inzette voor het kankeronderzoek op het UZA. Na de wedstrijd mocht voorzitter prof. Marc Peeters een cheque in ontvangst nemen van maar liefst €243.020!
Bedankt aan alle fietsers, partners, sponsors voor dit mee te steunen. 


Schrijf alvast in de agenda: de 5de editie organiseren we op 21 september 2024!

Herbeleef de mountainbikewedstrijd 2023: 

Prof. Hans Prenen ontvangt Wolvenbos Grant

Met deze Grant ter waarde van 297.352€ kunnen kankerbehandelingen op microtumoren, gekweekt in het laboratorium, worden uitgetest. UZA kan zo het Belgische referentiecentrum worden voor dit type van screening. 
 
Microtumoren van een patiënt kweken in het laboratorium, een batterij aan therapieën testen en de meest veelbelovende therapie aan de patiënt geven om de best mogelijke uitkomst te bekomen: het spreekt al jaren tot de verbeelding van kankeronderzoekers en oncologen. Dankzij een samenwerking tussen chirurgen, oncologen, pathologen en onderzoekers op UAntwerpen en UZA is het concept voor een dergelijke screening uitgewerkt. Deze Grant zal het team van Hans Prenen in staat stellen om één van de eerste klinische trials op te zetten waarbij de therapie van de patiënt geselecteerd wordt op basis van deze innovatieve methode.
 
De eerste testen op pancreas microtumoren van UZA-patiënten zijn veelbelovend en tonen aan dat deze unieke methodologie veel beter de klinische respons van een patiënt kan voorspellen in vergelijking met de huidige standard methoden. Zo willen we zowel de levenskwaliteit als de overlevingskans van kankerpatiënten verbeteren, ook voor kankers met (zeer) slechte prognoses. 
 
UZA, in samenwerking met UAntwerpen, is erin geslaagd om door automatisatie van beeldanalyse en dataprocessing een kosten effectief en high throughput screening platform voor microtumoren te ontwikkelen. Dankzij deze Grant zullen we klinische trials kunnen opzetten, en eveneens een patiënt-afgeleide microtumor biobank kunnen oprichten. Dergelijke biobank is een krachtig platform voor preklinisch onderzoek en de ontwikkeling van doelgerichte kankerbehandelingen. Op deze manier hebben onderzoekers toegang tot de meest fysiologisch relevante in vitro modellen om de biologie van kanker te bestuderen en nieuwe behandelstrategieën te vinden.
 

Begin mei 2019 werd er bij Anita een vrij zeldzame tumor gevonden. Voor deze tumor was geen standaardbehandeling beschikbaar:  “Omdat er voor mijn type kanker geen specifieke standaard behandeling bestond, kwam ik in aanmerking om in te stappen in een fase-1 klinische studie. Eindelijk hoorde ik: open maar een fles champagne. De tumor was onder controle en dat zonder enige bijwerking. Wat mijn verre toekomst brengt, weet niemand. Maar intussen geniet ik wel van elke dag dat ik me goed voel.”. Lees hier haar volledige getuigenis

 


University Center for Clinical Research Antwerp (UNICCRA)

Omdat het UZA een universitair ziekenhuis is, gebeuren hier ook de allereerste behandelingen van kankerpatiënten met nieuwe geneesmiddelen. Dit wordt georganiseerd in de vernieuwde fase 1 unit - University Center for Clinical Research Antwerp (UNICCRA) onder leiding van prof. Hans Prenen, diensthoofd oncologie. Artsen en onderzoekers proberen de behandeling van kanker voortdurend te verbeteren.

Zo werd recent een nieuwe technologie ontwikkeld waarbij kankercellen van een patiënt zeer efficiënt kunnen gekweekt worden in driedimensionele structuren in het lab, zogenaamde patiënt-afgeleide organoïden. “Studies tonen aan dat deze ‘mini-orgaantjes’ de kenmerken van de originele tumor behouden en bovendien zeer goed de respons op bepaalde therapieën kunnen voorspellen. Met deze revolutionaire techniek willen onze oncologen in de toekomst voor elke individuele kankerpatiënt de meest veelbelovende therapie bepalen.”, aldus prof. Prenen.

Doel is om UNICCRA de volgende drie jaar te verdubbelen qua capaciteit zodat men meer patiënten met meer verschillende types kanker kan behandelen.

 


 

 Klik hier en strijd mee tegen kanker. Iedere gift maakt het verschil! 

Laatst aangepast: 11 september 2023
Auteur(s):