Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA)

donate

 
  


Kankerbehandelingen zijn de laatste jaren geëvolueerd van algemene therapieën zoals chemo- en radiotherapie, naar gerichte en gepersonaliseerde therapieën voor de individuele patiënt. Door studie van de tumor en hun ecosysteem, kan men doelgericht de drijvende kracht van de tumorgroei uitschakelen. 

Begin mei 2019 werd er bij Anita een vrij zeldzame tumor gevonden. Voor deze tumor was geen standaardbehandeling beschikbaar:  “Omdat er voor mijn type kanker geen specifieke standaard behandeling bestond, kwam ik in aanmerking om in te stappen in een fase-1 klinische studie. Eindelijk hoorde ik: open maar een fles champagne. De tumor was onder controle en dat zonder enige bijwerking. Wat mijn verre toekomst brengt, weet niemand. Maar intussen geniet ik wel van elke dag dat ik me goed voel.”. Lees hier haar volledige getuigenis

 

University Center for Clinical Research Antwerp (UNICCCRA)

Omdat het UZA een universitair ziekenhuis is, gebeuren hier ook de allereerste behandelingen van kankerpatiënten met nieuwe geneesmiddelen. Dit wordt georganiseerd in de vernieuwde fase 1 unit - University Center for Clinical Research Antwerp (UNICCRA) onder leiding van prof. Hans Prenen, diensthoofd oncologie. Artsen en onderzoekers proberen de behandeling van kanker voortdurend te verbeteren.

Zo werd recent een nieuwe technologie ontwikkeld waarbij kankercellen van een patiënt zeer efficiënt kunnen gekweekt worden in driedimensionele structuren in het lab, zogenaamde patiënt-afgeleide organoïden. “Studies tonen aan dat deze ‘mini-orgaantjes’ de kenmerken van de originele tumor behouden en bovendien zeer goed de respons op bepaalde therapieën kunnen voorspellen. Met deze revolutionaire techniek willen onze oncologen in de toekomst voor elke individuele kankerpatiënt de meest veelbelovende therapie bepalen.”, aldus prof. Prenen.

Doel is om UNICCRA de volgende drie jaar te verdubbelen qua capaciteit zodat men meer patiënten met meer verschillende types kanker kan behandelen.

 

 

 Klik hier en strijd mee tegen kanker. Iedere gift maakt het verschil! 

Laatst aangepast: 19 augustus 2022
Auteur(s):