Medische Genetica

Sommige aandoeningen zijn zo zeldzaam dat een juiste diagnose en passende behandeling soms lang op zich laten wachten. Het Centrum Medische Genetica (CMG) van het UZA doet er alles aan om hier verandering in te brengen. Het CMG verricht dagelijks onderzoek en diagnostiek naar zeldzame aandoeningen. Professor Bart Loeys, diensthoofd, geeft ons graag een kijkje in zijn werkveld.

Ontdek hier de verschillende projecten binnen het onderzoeksdomein van medische genetica: 

- Maak Selectie -

Aorta’s nabootsen zal voor een doorbraak zorgen

Een abnormale verwijding van de hoofdslagader, aorta aneurysma genaamd, is een stille maar uiterst sluwe moordenaar. Hoewel zo’n aorta aneurysma op zichzelf geen tot weinig symptomen geeft, resulteert het op termijn vaak in een aortascheur, en frequent, plotse dood. Onderzoeksteams van over heel de wereld, alsook het team van Prof. Aline Verstraeten, werken nauw samen om hier verandering in te brengen.
Ontdek meer
- Maak Selectie -

Cardiogenetica in de strijd tegen plotse hartdood

In België sterft één op de drie inwoners aan plotse hartdood. Op latere leeftijd is kransslagaderlijden (acuut hartinfarct) de belangrijkste doodsoorzaak, maar op jonge leeftijd zijn genetische/erfelijke oorzaken de belangrijkste reden voor plotse hartdood. UZA neemt de leiding in medisch onderzoek dat vernieuwing brengt in de diagnostiek en behandeling van erfelijke aorta aneurysmata en dissecties (een verwijdde of gescheurde hoofdslagader).
Ontdek meer
Laatst aangepast: 26 juli 2023
Auteur(s):