ONKLOPBAAR!

donate

 “Fantastisch om te zien hoe patiënten en hun families onderling hun verhaal konden delen en voor elkaar supporterden!”

Prof. Dr. Laetitia Yperzeele

 

Samen bewegen is gezond, ook als je gezondheid het even laat afweten.

Daarom zet het UZA extra in op beweegtraject ONKLOPBAAR! Dit is geen gewoon beweegprogramma; het is een verbindend traject dat patiënten met diverse aandoeningen samenbrengt rond een buitengewoon doel – deelname aan de legendarische Antwerp 10 Miles of short run op 21 april 2024. Hiertoe zullen we een inclusief programma voor lichaamsbeweging opzetten dat gericht is op patiënten met diverse beperkingen. 

Het doormaken en herstellen van een ernstige ziekte is op elke leeftijd een levens veranderde gebeurtenis. Vaak zijn er ook  "onzichtbare" gevolgen, zoals vermoeidheid, prikkelgevoeligheid, geheugenproblemen, angst- en stemmingsstoornissen dewelke een grote impact hebben op de levenskwaliteit. Regelmatige lichaamsbeweging helpt om deze negatieve gevoelens te controleren en het zelfvertrouwen van patiënten te vergroten. Regelmatig bewegen verbetert het uithoudingsvermogen en zorgt voor meer energie. Toch zijn veel patiënten bang om terug te gaan sporten. Door te trainen in groep en onder medische begeleiding trachten we met dit project de drempel naar het hernemen van sportactiviteiten voor patiënten te verkleinen. En zo in groep de eigen ziekte te overstijgen.

 

Het is een kans om grenzen te verleggen, obstakels te overwinnen en te bewijzen dat ongeacht de uitdagingen waarmee je geconfronteerd wordt, je ongelooflijke prestaties kunt neerzetten. Samen zullen we laten zien dat veerkracht, vastberadenheid en gemeenschap onklopbaar zijn!

Start zelf of als bedrijf je eigen steunactie. Bekijk hier de mogelijkheden  ONKLOPBAAR! - UZA foundation

Heb je vragen hierover? Contacteer ons op uzafoundation [at] uza [dot] be

Actieplan 

  • Een mix van 30 beroertepatiënten, kankerpatiënten, Parkinsonpatiënten, patiënten met gehoorproblemen, hartpatiënten, elk met één trainingspartner (vb. partner, vriend, kind), 

  • Trainingsprogramma op maat en in groep

  • In 20 weken tijd verantwoord voorbereiden op de Antwerp 10 miles of short run op 21 april 2024. 

MILESTONES

Milestones trainingsprogramma

TIPS &TRICKS

Voorbereiding tips

  • Goede schoenen: Investeer in goede hardloopschoenen die passen bij je voettype en loopstijl. Ze helpen blessures te voorkomen.

  • Warming-up: Vergeet niet op te warmen voor je training. Dit kan bestaan uit dynamische strekoefeningen en lichte cardio-oefeningen om je spieren voor te bereiden.

  • Krachttraining: Voeg krachttraining toe aan je routine. Sterke spieren helpen blessures te voorkomen en verbeteren je loopvermogen.

  • Maak een plan.

 

Loop tips

  • Loop met de juiste houding: Houd je lichaam rechtop, schouders ontspannen en armen dicht bij je lichaam. Een goede houding verbetert je loopefficiëntie.

  • Luister naar je lichaam: Als je pijn voelt, stop dan. Forceer jezelf niet en geef je lichaam tijd om te herstellen.

  • Ademhaling: Concentreer je op je ademhaling. Probeer een ritmische ademhaling te behouden om voldoende zuurstof binnen te krijgen.

  • Hydratatie: Blijf gehydrateerd, vooral op warme dagen. Drink voldoende water voor, tijdens en na je training.

  • Herstel: Geef je lichaam voldoende tijd om te herstellen na intensieve trainingen. Rustdagen zijn net zo belangrijk als trainingsdagen.

antwerp 10 miles training onklopbaar uza foundation

Impact

Dit project heeft tot doel om een concreet en toegankelijk beweegtraject voor patiënten op te starten. Het betreft geen wetenschappelijk onderzoeksproject met een afgelijnde onderzoeksvraag, maar heeft een bredere maatschappelijke functie, gericht op sensibilisering, lotgenotencontact, maatschappelijke re-integratie en inclusiviteit bij sportevenementen. Dit project heeft impact door:

  • De levenskwaltieit van patiënten te verbeteren door hun fysieke, mentale en emotionele welzijn te ondersteunen door middel van hardlopen. 

  • Patiënten te stimuleren en inspireren tot een actieve, gezonde levensstijl door middel van sport.

  • Verbinden van lotgenoten d.mv. een gemeenschappelijk doel.

  • Bewustzijn te creëren rond de problematiek van mensen die herstellende zijn van een ernstige ziekte en zo aandacht vragen voor de onzichtbare symptomen hiervan. 

  • Inclusiviteit bij sportdeelname en hardloopevenementen te bevorderen door bewustzijn te creëren over de specifieke vereisten die nodig zijn om mensen met een beperking te laten deelnemen aan grote sportevenementen.

Wil jij dit project mee ondersteunen?

donate

Geloof jij ook dat bewegen gezond is en wil jij ook meer patiënten aan het bewegen krijgen? Samen met jou zorgen we voor een verbeterd fysiek, mentaal en emotioneel welzijn bij patiënten door middel van hardlopen.

Start zelf of als bedrijf je eigen steunactie. Bekijk hier de mogelijkheden  ONKLOPBAAR! - UZA foundation

Heb je vragen hierover? Contacteer ons op uzafoundation [at] uza [dot] be

Samen ONKLOPBAAR!   
Verander levens met ons. Jouw gift maakt het verschil!
Laatst aangepast: 05 december 2023
Auteur(s):