Immuuntherapie tegen kanker

donate

1 op 3 Belgen krijgt vandaag vroeg of laat te maken met kanker. Het wetenschappelijk onderzoek naar technologieën om kanker te bestrijden evolueert voortdurend. Niet alleen om bestaande behandelingen te verbeteren, maar ook om nieuwe therapieën te ontwikkelen.

Het UZA ligt mee aan de basis van het onderzoek rond immuuntherapie. Hierbij onderzoeken we een nieuwe soort behandeling, waarbij het afweersysteem van de patiënten zelf ingezet wordt om kanker te bestrijden.

Kankeronderzoek in ontwikkeling

Het UZA voert al jarenlang onderzoek naar kanker. Klassieke behandelingen zoals chirurgische ingrepen, chemo- en radiotherapie willen we constant verbeteren. We zoeken naar mogelijkheden om ze zo doeltreffend mogelijk te maken en de negatieve impact op het leven van patiënten zoveel mogelijk te verminderen. Immuuntherapie is een belangrijke aanvulling. Door immuuntherapie te combineren met de klassieke behandelingen, kan de slaagkans op genezing of ziektecontrole bij bepaalde kankers verhogen. In het UZA lopen verschillende studies rond immuuntherapie. Zo wordt er onder andere bekeken wat het effect is als immuuntherapie gecombineerd wordt met bijvoorbeeld chemotherapie. 

Het UZA: pionier in immuuntherapie 

Immuuntherapie kan je opsplitsen in twee grote soorten, namelijk:

1.Cellulaire immuuntherapie: hierbij worden witte bloedcellen gebruikt, die meestal uit het bloed van de kankerpatiënt zelf genomen worden. Deze cellen worden in het labo versterkt en in grote aantallen terug ingespoten bij de patiënt. Wil je meer weten over celtherapie? Klik hier. 

2.Via het toedienen van medicijnen: hierbij worden medicijnen ingezet om de werking van het afweersysteem te versterken. De meest gebruikte medicijnen worden ‘immune checkpoint blockers’ genoemd. Prof. Evelien Smits vertelt graag meer over deze vorm van immuuntherapie. Klik hier en ontdek haar verhaal.