Immuuntherapie tegen kanker
Het UZA ligt mee aan de basis van het onderzoek rond immuuntherapie. Immuuntherapie is een nieuwe vorm van behandeling tegen bloed- en lymfeklierkanker waarbij het afweersysteem van de patiënt zelf wordt ingezet om kankercellen te doden. Dit in tegenstelling tot de standaardbehandeling tegen kanker, bestaande uit chemotherapie en bestraling, richt immuuntherapie zich rechtstreeks op de kankercellen om ze te kunnen doden.
Pioniersrol in CAR-T celtherapie
Tom (64 jaar) heeft zijn eigen optiekzaak in Lier. Een tiental jaar geleden werd hij gediagnosticeerd met een zeer agressieve vorm van lymfeklierkanker. In maart 2022 was hij de eerste patiënt die opgenomen werd in de klinische studie met CAR-T celtherapie op UZA. - lees zijn volledige getuigenis.
Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde
In 2015 heeft het CCRG als eerste universitair en medisch centrum in België een GMP- (‘good manufacturing practices’) en fabricagevergunning gekregen van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten voor de productie van dendritische cel vaccins. Reeds meer dan 200 patienten werden in klinische studies behandeld met cellulaire immuuntherapie. Nieuwe ontwikkelingen kunnen zeer snel naar de patiënten worden gebracht.
Lopende studies:


