Immuuntherapie tegen kanker

 

Het UZA ligt mee aan de basis van het onderzoek rond immuuntherapie. Immuuntherapie is een nieuwe vorm van behandeling tegen bloed- en lymfeklierkanker waarbij het afweersysteem van de patiënt zelf wordt ingezet om kankercellen te doden. Dit in tegenstelling tot de standaardbehandeling tegen kanker, bestaande uit chemotherapie en bestraling, richt immuuntherapie zich rechtstreeks op de kankercellen om ze te kunnen doden. 

Pioniersrol in CAR-T celtherapie

Tom (64 jaar) heeft zijn eigen optiekzaak in Lier. Een tiental jaar geleden werd hij gediagnosticeerd met een zeer agressieve vorm van lymfeklierkanker. In maart 2022 was hij de eerste patiënt die opgenomen werd in de klinische studie met CAR-T celtherapie op UZA.  - lees zijn volledige getuigenis.

Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde

In 2015 heeft het CCRG als eerste universitair en medisch centrum in België een GMP- (‘good manufacturing practices’) en fabricagevergunning gekregen van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten voor de productie van dendritische cel vaccins. Reeds meer dan 200 patienten werden in klinische studies behandeld met cellulaire immuuntherapie. Nieuwe ontwikkelingen kunnen zeer snel naar de patiënten worden gebracht.

Lopende studies:

- Maak Selectie -

CAR-T celtherapie

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) behandelde in maart 2022 voor het eerst een patiënt met lymfeklierkanker in een fase 1-studie met CAR-T-cellen die lokaal geproduceerd werden. Momenteel zijn er al meer dan tien patiënten geïncludeerd in deze studie.
Lees meer
- Maak Selectie -

Dendritisch celvaccin

Op UZA wordt een therapeutisch, op mRNA en cellen gebaseerd, vaccin ontwikkeld voor de behandeling van kankerpatiënten. Het is een experimentele behandeling tegen kanker die het immuunsysteem actief maakt om kankercellen te bestrijden.
Lees meer
- Maak Selectie -

Hersenkanker bij kinderen

Elk jaar krijgen ongeveer 20 kinderen in België en Nederland de diagnose van hooggradig glioom of ponsglioom, twee nog steeds moeilijk te behandelen agressieve vormen van kanker in de hersenen en hersenstam. Om in te zetten op betere overlevingskansen voor deze patiënten, gaat UZA van start met een klinische studie tegen deze kankers.
Lees meer
Laatst aangepast: 11 maart 2024
Auteur(s):