Immuuntherapie tegen kanker

donate

1 op 3 Belgen krijgt vandaag vroeg of laat te maken met kanker. Het wetenschappelijk onderzoek naar technologieën om kanker te bestrijden evolueert voortdurend. Niet alleen om bestaande behandelingen te verbeteren, maar ook om nieuwe therapieën te ontwikkelen.

Het UZA ligt mee aan de basis van het onderzoek rond immuuntherapie. Hierbij onderzoeken we een nieuwe soort behandeling, waarbij het afweersysteem van de patiënten zelf ingezet wordt om kanker te bestrijden.

Kankeronderzoek in ontwikkeling

Het UZA voert al jarenlang onderzoek naar kanker. Klassieke behandelingen zoals chirurgische ingrepen, chemo- en radiotherapie willen we constant verbeteren. We zoeken naar mogelijkheden om ze zo doeltreffend mogelijk te maken en de impact op het leven van patiënten zoveel mogelijk te verminderen. Immuuntherapie is een belangrijke aanvulling in het verhaal. Door immuuntherapie te combineren met de klassieke behandelingen, kan de slaagkans op genezing bij bepaalde kankers verhogen. In het UZA lopen verschillende studies rond immuuntherapie. Zo wordt er onder andere bekeken wat het effect is als immuuntherapie gecombineerd wordt met bijvoorbeeld chemotherapie. 

Het UZA: pionier in celtherapie

Het wetenschappelijk onderzoek naar cellulaire immuuntherapie gebeurt in het UZA in het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde, kortweg CCRG. Het centrum is internationaal een voortrekker in de zoektocht naar mogelijkheden van celtherapie. Bij celtherapie worden lichaamscellen van patiënten zelf ingezet om een ziekte te genezen of te behandelen. Dit gebeurt in klinische studies.

Het onderzoek naar celtherapie moet in de beste omstandigheden gebeuren. Het CCRG heeft onderzoekslaboratoria en clean rooms, steriele ruimtes die voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen. Verschillende diensten van het UZA zijn bij het CCRG betrokken. Voor cellulaire immuuntherapie werken de diensten hematologie en oncologie heel nauw samen.

In 2015 heeft het CCRG als eerste universitair en medisch centrum in België een GMP (‘good manufacturing practice’) en fabricagevergunning gekregen van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten voor de productie van dendritische cellen.

Het laboratorium van CCRG kweekt de dendritische cellen. Dit zijn bevelhebbers van het afweersysteem. De dendritische cellen worden zo bewerkt dat zij het immuunsysteem van de patiënt stimuleren, om de tumorcellen in het lichaam te herkennen en aan te vallen. De patiënt krijgt de bewerkte eigen cellen terug ingespoten en krijgt zo een kankervaccin op maat.

Verder onderzoek noodzakelijk

Prof. Zwi Berneman en zijn team onderzoeken het effect van immuuntherapie bij verschillende kankers. Verder onderzoek blijft noodzakelijk. Wat zijn verdere mogelijkheden binnen het onderzoek? Voor welke kankers is de behandeling geschikt? Hoe zetten we ze het beste in, gecombineerd met andere therapieën? Heel wat mogelijke pistes die nog heel wat onderzoek vragen. 

Maak mee het verschil

De deur naar nieuwe mogelijkheden staat open. Prof. Zwi Berneman: “Kanker hoeft geen levensbedreigende ziekte meer te zijn. Het kan ook een leefbare en chronische aandoening worden. Er is al veel bereikt in kankeronderzoek, maar we zouden nog meer kunnen verwezenlijken. Hiervoor zijn middelen nodig. Investeer je samen met ons mee?”

Steun het onderzoek naar immuuntherapie tegen kanker