Immuuntherapie tegen kanker

donate 

 

 Het UZA ligt mee aan de basis van het onderzoek rond immuuntherapie. Immuuntherapie is een nieuwe vorm van behandeling tegen bloed- en lymfeklierkanker waarbij het afweersysteem van de patiënt zelf wordt ingezet om kankercellen te doden. Dit in tegenstelling tot de standaardbehandeling tegen kanker, bestaande uit chemotherapie en bestraling, richt immuuntherapie zich rechtstreeks op de kankercellen om ze te kunnen doden. Door immuuntherapie te combineren met de klassieke behandelingen, kan de slaagkans op genezing of ziektecontrole bij bepaalde kankers verhogen.

Kankeronderzoek in ontwikkeling

Prof. em. Paul Van de Heyning was tot voor kort diensthoofd van de dienst neus-keel-oorziekten in het UZA. In 2020 werd hij gediagnosticeerd met acute myeloïde leukemie (AML): “Het onderzoek naar immuuntherapie heeft nu een stadium bereikt dat de meerwaarde voor de patiënten wetenschappelijk aangetoond wordt. Ik ben er mee het levend bewijs van.”  - lees zijn volledige getuigenis op onze campagnewebsite

CAR-T celtherapie

Immuuntherapie met CAR-T-cellen is een nieuwe behandeling die een ware revolutie betekent bij bepaalde types bloedkanker. Met deze CAR-T behandeling werden recent reeds mooie en hoopgevende resultaten geboekt bij patiënten met bepaalde vormen van leukemie, lymfeklierkanker en bij multiple myeloom, een zeldzame vorm van beenmergkanker. De behandeling bestaat uit een éénmalig infuus en werkt zeer precies op de kankercellen waardoor er – in tegenstelling tot bij bijvoorbeeld chemotherapie – duidelijk minder beschadiging is van de gezonde cellen.

Wil je meer weten over CAR-T celtherapie en hoe we deze therapie in eigen beheer ontwikkelen? Lees dan verder op onze campagnewebsite over immuuntherapie! 

Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde

Al 25 jaar geleden is prof. dr. Berneman, oud-diensthoofd hematologie (bloedziekten), gestart met het onderzoek naar celtherapie. Om het onderzoek te kunnen toepassen bij patiënten werd in 2005 het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde (CCRG) opgericht in het UZA, waarvan hij medisch directeur is. Bij celtherapie worden lichaamscellen van patiënten zelf ingezet om een ziekte te genezen of te behandelen. Dit gebeurt in klinische studies. Het centrum is internationaal een voortrekker in de zoektocht naar mogelijkheden van celtherapie. 

In 2015 heeft het CCRG als eerste universitair en medisch centrum in België een GMP- (‘good manufacturing practices’) en fabricagevergunning gekregen van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten voor de productie van dendritische cel vaccins. Het CCRG heeft onderzoekslaboratoria en clean rooms, steriele ruimtes die voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen.

 


 
Laatst aangepast: 19 augustus 2022
Auteur(s):