Immuuntherapie tegen kanker

donate 

Helden zorgen voor helden

Een campagne van UZA foundation in de strijd tegen kanker met immuuntherapie. De schenkers en de partners van UZA foundation zijn één van onze helden. Jullie financiële steun aan het onderzoek maakt nieuwe behandelingen op basis van immuuntherapie mogelijk.
De dagelijkse strijd wordt geleverd door de echte helden, namelijk onze patiënten. Onze onderzoekers en zorgverleners zijn vervolgens de helden die deze immuuntherapie realiseren. 
Alle info over de campagne en het onderzoek naar immuuntherapie vind je op de campagnewebsite: https://helden.uzafoundation.be/

 

1 op 3 Belgen krijgt vandaag vroeg of laat te maken met kanker. Het wetenschappelijk onderzoek naar technologieën om kanker te bestrijden evolueert voortdurend. Niet alleen om bestaande behandelingen te verbeteren, maar ook om nieuwe therapieën te ontwikkelen.

Het UZA ligt mee aan de basis van het onderzoek rond immuuntherapie. Hierbij onderzoeken we een nieuwe soort behandeling, waarbij het afweersysteem van de patiënten zelf ingezet wordt om kanker te bestrijden.

 

Kankeronderzoek in ontwikkeling

Het UZA voert al jarenlang onderzoek naar kanker. Klassieke behandelingen zoals chirurgische ingrepen, chemo- en radiotherapie willen we constant verbeteren. We zoeken naar mogelijkheden om ze zo doeltreffend mogelijk te maken en de negatieve impact op het leven van patiënten zoveel mogelijk te verminderen. Het UZA ligt mee aan de basis van het onderzoek rond immuuntherapie. Hierbij onderzoeken we een nieuwe soort behandeling, waarbij het afweersysteem van de patiënten zelf ingezet wordt om kanker te bestrijden. Immuuntherapie is een belangrijke aanvulling. Door immuuntherapie te combineren met de klassieke behandelingen, kan de slaagkans op genezing of ziektecontrole bij bepaalde kankers verhogen.

Het UZA: pionier in immuuntherapie 

Immuuntherapie is een nieuwe vorm van behandeling tegen kanker die het immuunsysteem actief maakt om kankercellen te doden. Dit in tegenstelling tot de standaardbehandeling tegen kanker, bestaande uit chemotherapie en bestraling, die zich rechtstreeks op de kankercellen richt. “Met immuuntherapie willen we het immuunsysteem de nodige wapens geven om de kanker te kunnen doden. Het is niet onze bedoeling om de bestaande behandeling van de baan te vegen, maar wel om de immuuntherapie aan te bieden in een gecombineerde behandeling,” legt onderzoeksprofessor Evelien Smits uit.

Immuuntherapie kan je opsplitsen in twee grote soorten, namelijk:

1.Cellulaire immuuntherapie: hierbij worden witte bloedcellen gebruikt, die meestal uit het bloed van de kankerpatiënt zelf genomen worden. Deze cellen worden in het labo versterkt en in grote aantallen terug ingespoten bij de patiënt. Wil je meer weten over celtherapie? Klik hier. 

2.Via het toedienen van medicijnen: hierbij worden medicijnen ingezet om de werking van het afweersysteem te versterken. De meest gebruikte medicijnen worden ‘immune checkpoint blockers’ genoemd. Prof. Evelien Smits vertelt graag meer over deze vorm van immuuntherapie. Klik hier en ontdek haar verhaal. 

 
Laatst aangepast: 21 december 2021
Auteur(s):