Morton neurinoom

Morton neurinoom

Wat is een Morton neurinoom?

Een Morton neurinoom is een verdikking van de zenuw tussen 2 middenvoetsbeentjes. Deze verdikking is meestal het gevolg van een ontsteking. Meestal bevindt de verdikking zich tussen de 3e en 4e teen. Het komt veel meer voor bij vrouwen dan bij mannen, omdat de ontsteking vaak veroorzaakt wordt door druk op de zenuw na het dragen van te nauwe en te hoge schoenen.

Morton neurinoom: symptomen

  • scherpe pijn aan de voorvoet, waarbij de pijn uitstraalt naar de 3e en 4e teen
  • de pijn vermindert van zodra u de schoen uitdoet en op blote voeten stapt

Onderzoeken bij een morton neurinoom

De arts kan de diagnose vaak al stellen aan de hand van de typische klachten. Soms kunt u tijdens het klinisch onderzoek ook een verspringend gevoel uitlokken wanneer de middenvoetsbeentjes samengedrukt worden. Aanvullend kan er ook een echografie of een NMR-scan gedaan worden.

Behandeling van een morton neurinoom

Meestal volstaat het om de schoen in de breedte aan te passen. Vaak zal dit gebeuren in combinatie met een steunzool, om de ruimte tussen de middenvoetsbeentjes te vergroten zodat er minder druk om de verdikte zenuw komt. U kunt ook een inspuiting krijgen. Als deze behandelingen geen oplossingen bieden, kan een operatie waarbij de verdikte zenuw verwijderd wordt, een definitieve oplossing zijn.

Laatst aangepast: 24 november 2021
Auteur(s): Team orthopedie