Platvoeten

Platvoeten

Wat zijn platvoeten?

Platvoeten worden gekenmerkt door een afplatting in het midden van de voet. Bij een normale voet komt het midden van de voet niet tegen de grond. Bij een platvoet is de voetboog ingezakt en rust hij gedeeltelijk of volledig op de grond.

Er zijn 2 soorten platvoeten, namelijk de soepele platvoet en de stijve platvoet. Bij een soepele platvoet zal de voetboog zich ontwikkelen wanneer u op de tenen staat. In het geval van een stijve platvoet zal de voetboog zich niet ontwikkelen bij teenstand. Soepele platvoeten komen veruit het meeste voor en kunnen zich zowel kinderleeftijd als op latere leeftijd ontwikkelen. Bij kinderen gaat het meestal om aangeboren platvoeten (vaak erfelijk). Wanneer de platvoeten op latere leeftijd ontstaan, gaat het meestal om een verworven platvoet. Dit laatste kan het gevolg zijn van een chronische ontsteking van een pees aan de binnenzijde van de enkel. Stijve platvoeten zijn bijna steeds het gevolg van aangeboren afwijkingen, zoals vergroeiingen tussen het achtervoetbeenderen.

Symptomen van platvoeten

  • soms geen symptomen
  • soms een vermoeidheidsgevoel na lang stappen, na verloop van tijd kan er pijn optreden aan de binnenzijde van de voet of enkel, maar later ook aan de buitenzijde van de voet of enkel

Onderzoeken bij platvoeten

Het lichamelijk onderzoek wordt meestal aangevuld met eenradiografievan de beide voeten. Soms zullen aanvullende onderzoeken zoals eenechografieCT-scan of NMR-scannodig zijn.

Behandeling van platvoeten

In de meeste gevallen is een behandeling met steunzolen en aangepaste schoenen aangewezen. Bij ernstige platvoeten of bij stijve platvoeten is het soms noodzakelijk om operatief in te grijpen. Het doel hierbij is om de voet opnieuw stabiliteit te geven. Wanneer een operatie om medische redenen te risicovol is, kan een op maat gemaakte en door het RIZIV terugbetaalde schoen een alternatief zijn.

Laatst aangepast: 24 november 2021
Auteur(s): Team orthopedie