Schouderinstabiliteit

Schouderinstabiliteit

Wat is schouderinstabiliteit?

Onze schouder is het mobielste gewricht van ons lichaam en zorgt ervoor dat we onze arm pijnloos in bijna elke richting kunnen bewegen. Dit is alleen mogelijk met een intact gewrichtskapsel en de daarbij behorende sterke ligamenten. Als deze ligamenten en kapsel niet goed functioneren ontstaat een ontwrichting van de schouder, met veel pijn en bewegingsbeperking als gevolg.

Symptomen van schouderinstabiliteit

  • pijn bij extreme bewegingen, sporten en werpen
  • gevoel van te grote beweeglijkheid en pijnlijk klikken van de schouder

Onderzoeken bij schouderinstabiliteit

De arts zal enkele instabiliteitstesten afnemen en proberen de pijnklachten op te wekken zonder de schouder te ontwrichten. Een radiografieechografie en MRI zijn meestal nodig om de letsels te bevestigen.

Behandeling van schouderinstabiliteit

Afhankelijk van het type instabiliteit, uw leeftijd en mogelijke andere letsels kunt u beginnen met een oefenschema, of stelt de arts een operatie voor. Dit kan een kijkoperatie of een open operatie zijn. Na de operatie is intensieve oefentherapie onder begeleiding van een kinesist heel belangrijk.

Nabehandeling van schouderinstabiliteit

Na de meeste schouderingrepen krijgen de patiënten oefentherapie, al dan niet onder begeleiding van een kinesist. Deze zorgt ervoor dat u zo goed mogelijk revalideert.

Laatst aangepast: 24 november 2021
Auteur(s): Team orthopedie