Een MR of MRI (Magnetische resonantie / Magnetic Resonance Imaging) is een onderzoekstechniek die gebruik maakt van sterke magneetvelden en radiogolven (geen röntgenstraling) om organen en andere lichaamsweefsels gedetailleerd in kaart te brengen.
Tijdens het onderzoek lig je in een smalle tunnel en wekt het MRI-toestel via sterke magneeldvelden en radiogolven bepaalde signalen in het lichaam op. De computer vangt deze signalen via een antenne op en verwerkt deze tot een afbeelding. Deze afbeelding toont een doorsnede van het gescande lichaamsdeel of orgaan.
Een MRI-scan kan het hele lichaam of bepaalde delen van het lichaam onderzoeken (bv. hersenen, bovenbuik, borsten, wervelkolom…).
Soms wordt er voor of tijdens het onderzoek een contrastvloeistof toegediend om de inwendige structuren beter zichtbaar te maken. In dat geval spreken we van een MR-angiografie. De arts bepaalt of contraststof nodig is voor uw onderzoek.
Maak een afspraak voor een MRI-onderzoek op het nummer +32 3 821 48 48.
Meld je op de dag van je afspraak aan bij de inschrijfbalie van de MRI-afdeling (route 10, verdieping -1).
Ga na je inschrijving nog even naar de wachtkamer tot de verpleegkundige je ophaalt en naar de omkleedruimte begeleidt. De verpleegkundige legt je het onderzoek uit en zal je vragen om alle metalen voorwerpen (sierraden, horloge, piercings ...) uit te doen.
Belangrijk: vermeld aan de verpleegkundige indien er bij jou sprake is van:
Bij twijfel of vragen kan je altijd terecht bij je arts.
Als er contraststof nodig is voor het onderzoek, zal er een infuus in je arm geprikt worden.
Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 45 minuten. Een verpleegkundige neemt de MRI-scan. Nadien analyseert de arts-radioloog de MRI-beelden. Het onderzoek gebeurt op de dienst radiologie.
Wanneer je de instructies goed opvolgt, treden er zelden complicaties op. Tot op vandaag zijn er nog geen schadelijke gevolgen aangetoond. Als je rekening houdt met eventuele contra-indicaties, kan het MRI-onderzoek dus als veilig beschouwd worden.
Soms zijn er bijwerkingen door de contrastvloeistof:
In volgende gevallen is een MRI-onderzoek niet mogelijk:
Metalen in het lichaam
Een MRI-onderzoek is niet geschikt voor mensen die metalen in hun lichaam hebben (zoals metaalsplinters). Bij de aanwezigheid van edelmetalen (titanium, platinum, goud,…) kan er wel een MRI-onderzoek plaatsvinden, aangezien deze niet-magnetisch zijn.
Bij twijfel of onwetendheid over het geïmplanteerde materiaal:
Indien je om één of andere reden niet aanwezig kan zijn voor het onderzoek, neem je zo snel mogelijk contact op met de dienst radiologie. Dit kan via het telefoonnummer +32 3 821 48 48.