Hallux valgus

 

Hallux valgus

Wat is hallux valgus?

Een hallux valgus is een aandoening waarbij de grote teen scheef groeit. Het middenvoetsbeen van de grote teen groeit naar binnen en de teen zelf wijst naar de buitenzijde van de voet. Hierdoor ontstaat een knobbel (bunion) aan de zijkant van de voet bij het begin van de teen.

symptomen van hallux valgus

  • Meestal beginnen de klachten met pijn aan de knobbel tijdens het dragen van te smalle schoenen. Dit soort van pijn wordt veroorzaakt door druk en wrijving van de schoen. Wanneer deze wrijving blijft aanhouden, kan er zich na verloop van tijd een ontsteking voordoen. Dit veroorzaakt dan een pijnlijke, rode zwelling aan de binnenzijde van de grote teen.
  • Na verloop van tijd kunnen er zich ook pijnklachten tijdens het stappen of sporten ontwikkelen. 
  • Tot slot ontstaat er na verloop van tijd ook pijn onder de andere tenen en kan er ook misvorming van de andere tenen optreden.

Onderzoeken bij hallux valgus

Een radiografie moet de ernst van de afwijking bepalen.

Behandeling van hallux valgus

Dit is afhankelijk van de ernst van de aandoening. In milde of matige gevallen zal de arts altijd eerst proberen om met aangepaste schoenen (bredere schoenen) de druk op de knobbel proberen te verminderen. Steunzolen kunnen ook helpen zijn om de pijn te verminderen en om verdere evolutie van de aandoening te voorkomen. In ernstige gevallen of wanneer de niet-operatieve maatregelen niet helpen zijn, kiest de arts voor een operatie. Wanneer een heelkundige ingreep te risicovol is, kan de arts ook kiezen voor op maat gemaakte, orthopedische schoenen.

Laatst aangepast: 24 november 2021
Auteur(s): Team orthopedie