Enkelartrose

Enkelartrose

Wat is enkelartrose?

Artrose van het enkelgewricht is de slijtage van het gewrichtskraakbeen. Artrose kan het gevolg zijn van een trauma, overbelasting, een foutieve stand van de voet of de enkel. Soms kan het ook spontaan ontstaan als gevolg van het natuurlijke verouderingsproces.

Symptomen van enkelartrose

Meestal kenmerkt de aandoening zich aan de hand van pijn die stilaan toeneemt in de loop van de jaren. Vooral tijdens het stappen hebt u er last van, en geleidelijk aan kunt u ook steeds minder ver stappen. De enkel wordt ook stijver.

Onderzoeken bij enkelartrose

Een radiografisch onderzoek is essentieel om de ernst van de aandoening te kunnen bepalen. Soms zijn aanvullende onderzoeken zoals CT-scan, botscan en NMR nodig.

Behandeling van enkelartrose

In het begin is het aangewezen zijn om de pijn te verlichten met pijnstillers of ontstekingsremmers. Kinesitherapie , ijsapplicaties en aanpassing van de activiteiten zijn de eerste behandelingen. In latere stadia kunnen steunzolen, aangepaste schoenen en infiltraties in het gewricht ook een oplossing bieden. Eventueel kan de arts beslissen dat een operatie aangewezen is.

Laatst aangepast: 24 november 2021
Auteur(s): Team orthopedie