Rugklachten

Rugklachten: oorzaken

Vaak is het moeilijk om de directe oorzaak van rugklachten aan te duiden: meestal komen verschillende oorzaken samen voor en bepaalt hun onderlinge wisselwerking de uiteindelijke klachten.

  • Een slechte houding lijkt zeker een oorzaak, vooral wanneer iemand dezelfde houding gedurende een hele tijd moet volhouden ( vb. vrachtwagenchauffeur, metselaars, stratenmaker). Algemeen klopt het dat in beweging zijn gezonder is voor onze onderrug dan lang zitten of staan.
  • Ook onze lichamelijke conditie kan belangrijk zijn bij het ontstaan van rugklachten: slappe buik- en rugspieren, overgewicht en gebrek aan lichamelijke beweging dragen bij aan het ontstaan van rugklachten.
  • Kunnen rugklachten ook psychisch zijn? Wanneer mensen ongelukkig zijn, ze een eentonig en vervelend werk hebben of relationele problemen hebben, komen rugklachten vaker voor. Psychische factoren blijken eerder een versterkende rol te vervullen bij rugklachten, dan dat ze er de oorzaak van zijn.
  • Een ongeval kan ook aan de basis liggen van het ontwikkelen van rugklachten.

Rugklachten: diagnose

Om een goed beeld te krijgen van de klachten en om u goed te informeren over de aard van de aandoening en de eventuele behandeling, kan de arts kiezen voor een gesprek, het klinisch onderzoek en de technische onderzoeken.

Tijdens een gesprek probeert de specialist aan de hand van vragen een zo nauwkeurig mogelijke beschrijving te maken van de klachten en vormt zich zo een eerste idee over het onderliggende ziektebeeld. Vervolgens voert de arts een aantal testen uit, zoals bijvoorbeeld een bewegingsonderzoek. 

Vaak zijn er verschillende mogelijke diagnoses in dit stadium: daarom zal de arts op een gerichte manier gebruik maken van verschillende technische onderzoeken (bloedonderzoek, EMG, RX, CT-scan, MR-scan, botscan) om tot een eenduidige diagnose te komen die de behandeling aanstuurt.

Rugklachten: behandeling

Er bestaat niet zoiets als één behandeling voor alle rugklachten. Zoals steeds is het beter klachten te voorkomen dan te genezen: verzorgen van uw houding en uw conditie dragen zeker bij tot het voorkomen en het draaglijker maken van de klachten.

Vaak zijn de klachten zo langdurig of intens aanwezig, dat voorkomen niet meer helpt. De arts kan dan gebruik maken van medicatie, kinesitherapie, fysiotherapie, injectietechnieken of operaties.

Gelukkig zijn vele klachten te behandelen zonder dat er tot opereren moet over gegaan worden. Als u toch een operatie nodig hebt, wordt de keuze van het type operatie bepaald door uw klachten en door de onderliggende anatomische stoornissen.

7 fabels over rugklachten en hernia

Vaak verteld, maar NIET waar:

  • Als u een hernia hebt, is een operatie altijd noodzakelijk.
  • Op RX, CT en MRI kan je altijd de oorzaak van de pijn zien.
  • Bij rugpijn moet u het kalm aan doen tot de pijn over gaat.
  • Rugpijn komt meestal van een ongeval of door zwaar te tillen.
  • Rugpijn leidt meestal tot invaliditeit.
  • Iedereen met rugpijn moet een RX laten maken.
  • De belangrijkste behandeling bij rugpijn is bedrust.

Specifieke rugaandoeningen

Laatst aangepast: 24 november 2021
Auteur(s): Team orthopedie