Bij artrose treedt er geleidelijk een verdunning van het kraakbeen op, en de beenderen wrijven tegenover elkaar. Dit veroorzaakt ontsteking (artritis) van het gewricht. In de hand is vooral het gewricht aan de basis van de duim vaak aangetast.
De eigenlijke oorzaak van artrose is onbekend. Artrose aan de basis van de duim komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en er is zeker een erfelijke factor. Meestal beginnen de symptomen pas na de leeftijd van 40 jaar. Ongevallen van dit gewricht, zoals breuken of zware verstuikingen kunnen de kans om artrose te krijgen, verhogen.
Uw verhaal is dikwijls al erg duidelijk. Bij het onderzoek worden verder enkele tests uitgevoerd om de diagnose te bevestigen. Uiteindelijk zal een radiografie van de hand de diagnose bevestigen.
In het beginstadium zal rust, medicatie en dragen van een duimspalk vaak verbetering brengen. Ook een inspuiting met cortisone verbetert meestal tijdelijk de pijn. Als de klachten erg uitgesproken zijn kan een operatie nodig zijn.
De eerste uren na de ingreep kunnen pijnlijk zijn, zodat u beter één nacht in het ziekenhuis blijft.
Na de ingreep wordt een gipsverband aangelegd dat 2 weken dicht mag blijven. Na 2 weken worden de hechtingen verwijderd en wordt een kleiner en lichter verband aangelegd voor 4 weken. Vanaf 6 weken na de ingreep kan u de hand terug normaal beginnen gebruiken, maar er zal nog verschillende maanden lichte last en krachtvermindering zijn.