Artrose aan de duim

Artrose aan de duim

Wat is artrose aan de duim?

Bij artrose treedt er geleidelijk een verdunning van het kraakbeen op, en de beenderen wrijven tegenover elkaar. Dit veroorzaakt ontsteking (artritis) van het gewricht. In de hand is vooral het gewricht aan de basis van de duim vaak aangetast.

Oorzaken van artrose in de duim

De eigenlijke oorzaak van artrose is onbekend. Artrose aan de basis van de duim komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en er is zeker een erfelijke factor. Meestal beginnen de symptomen pas na de leeftijd van 40 jaar. Ongevallen van dit gewricht, zoals breuken of zware verstuikingen kunnen de kans om artrose te krijgen, verhogen.

Symptomen van artrose in de duim

  • Pijn aan de duimbasis bij het grijpen van voorwerpen tussen duim en vingers, zoals het openen van een fles, het draaien aan een sleutel en het openen van een deur
  • Zware belasting van de duim en weersveranderingen (temperatuur en vochtigheid) kunnen ook pijn veroorzaken. 
  • Als de ziekte erger wordt, is er ook bij lichtere activiteiten pijn. De kracht in de hand zal verminderen en er kan zwelling optreden rond de duimbasis.
  • Geleidelijk aan zal ook de beweeglijkheid van de duim afnemen en kan er wat uitwendige misvorming optreden.

Onderzoeken bij artrose in de duim

Uw verhaal is dikwijls al erg duidelijk. Bij het onderzoek worden verder enkele tests uitgevoerd om de diagnose te bevestigen. Uiteindelijk zal een radiografie van de hand de diagnose bevestigen.

Behandeling van artrose in de duim

In het beginstadium zal rust, medicatie en dragen van een duimspalk vaak verbetering brengen. Ook een inspuiting met cortisone verbetert meestal tijdelijk de pijn. Als de klachten erg uitgesproken zijn kan een operatie nodig zijn.

Nabehandeling van artrose in de duim

De eerste uren na de ingreep kunnen pijnlijk zijn, zodat u beter één nacht in het ziekenhuis blijft. 
Na de ingreep wordt een gipsverband aangelegd dat 2 weken dicht mag blijven. Na 2 weken worden de hechtingen verwijderd en wordt een kleiner en lichter verband aangelegd voor 4 weken. Vanaf 6 weken na de ingreep kan u de hand terug normaal beginnen gebruiken, maar er zal nog verschillende maanden lichte last en krachtvermindering zijn.

Laatst aangepast: 24 november 2021
Auteur(s): Team orthopedie