Totale heupprothese

Totale heupprothese (gewrichtsvervangende heupoperatie, nieuwe heup)

Wat is een totale heupprothese?

De heup is een zogenaamd kogelgewricht: hierbij is er een bol (de heupkop of femurkop) die kan draaien in een pan (acetabulum). Als u een totale heupprothese krijgt, zal uw bol vervangen worden door een kunstbol en zal er een nieuwe bekleding in de pan geplaatst worden.

Welke soort heupprothese is geschikt voor u?

De dienst orthopedie van het UZA heeft veel ruime ervaring met het plaatsen van heupprothesen. Er bestaan meerdere types en technieken. De arts bepaalt samen met u een optimale prothese en techniek. Bij complexe problemen bespreken de orthopedisten van het UZA de problematiek onderling om een optimale oplossing te kunnen bieden. Het UZA gebruikt moderne spiersparende technieken om een optimaal herstel mogelijk te maken.

Wat mag ik nog doen met een heupprothese?

Normaal gezien mag u na een heupprothese operatie volledig steunen op het geopereerde been (tenzij uw chirurg iets anders adviseert). Aanvankelijk gebruikt u krukken, maar zodra het kan, mogen deze afgebouwd worden. Na verloop van tijd mag u alle dagelijkse activiteiten en bewegingen doen. Als u met uw heupprothese wilt sporten, bespreekt u dit beter met uw orthopedist. Hij zal met u allerlei aspecten bespreken en geïndividualiseerd advies geven.

In de volgende brochures vindt u tips om te leren omgaan met uw heupprothese tijdens dagelijkse activiteiten:

Laatst aangepast: 12 juni 2023
Auteur(s): Team orthopedie