Ziekte van Dupuytren

Ziekte van Dupuytren

Wat is de ziekte van Dupuytren?

De ziekte van Dupuytren is een abnormale verdikking van de fascia (het weefsel tussen de huid en de pezen in de handpalm) die het strekken van één of meerdere vingers kan beletten.

Oorzaken van de ziekte van Dupuytren

De oorzaak van de ziekte van Dupuytren is niet gekend en er is geen volledige genezing mogelijk. De aandoening komt bijna uitsluitend voor bij blanke mensen, met Noord-Europese voorouders en mannen worden meer getroffen dan vrouwen. De aandoening begint meestal vanaf 40 jaar. Vaak lijden meerdere familieleden aan de ziekte. Er is dus een erfelijke factor. Ook komt de ziekte iets meer voor bij mensen met epilepsie en leveraandoeningen.

Symptomen van de ziekte van Dupuytren

Het eerste teken is meestal een kleine verharding in de handpalm, die soms wat pijnlijk kan zijn. Geleidelijk aan ontwikkelt zich een onderhuidse streng die langzaam samentrekt. Hierdoor wordt de vinger meer en meer geplooid, zonder dat hij nog volledig gestrekt kan worden. Dit komt het meest voor in de pink en ringvinger, maar ook andere vingers kunnen aangetast worden. Naarmate de contractuur van de vingers toeneemt, ontstaat meer hinder bij het gebruik van de hand.

Onderzoeken bij de ziekte van Dupuytren

Het uitzicht van de hand is zo typisch dat enkel een onderzoek bij de dokter nodig is om de diagnose te bevestigen. Verdere onderzoeken zijn overbodig.

Behandeling van de ziekte van Dupuytren

Er is geen blijvende genezing mogelijk voor de ziekte van Dupuytren. Medicatie of oefeningen helpen niet. Er bestaan verschillende behandelingsmogelijkheden. Als de aandoening uitgebreid is, dan is een operatie om het aangetaste weefsel weg te nemen de beste behandeling. De aandoening kan echter ook na de operatie nog terugkomen.

Een tweede mogelijke behandeling is aponeurotomie met een naald. Deze behandeling kan onder lokale verdoving tijdens de raadpleging. Eerst wordt de hand verdoofd met enkele inspuitingen in de handpalm, die wel wat pijnlijk kunnen zijn. Nadien voelt u geen pijn meer. De hand wordt ontsmet met alcohol, en met een naald worden de Dupuytren strengen op verschillende plaatsen doorgesneden. Dankzij deze behandeling kan de hand beter gestrekt worden. Er blijven nadien enkele kleine wondjes die snel genezen.

Een derde behandeling is inspuitingen met collagenase (Xiapex). Bij deze nieuwe behandelingswijze worden er in de streng inspuitingen gegeven met collagenase. Dit breekt de streng af, en nadien kan dan de vinger terug gestrekt worden. Studies hebben aangetoond dat deze behandeling veilig is en voor veel patiënten een alternatief kan zijn voor een heelkundige ingreep.

Nabehandeling van de ziekte van Dupuytren

Na de operatieve ingreep wordt een verband aangelegd, waarin de geopereerde vingers gestrekt gehouden worden. Dit verband mag een ganse week gesloten blijven. Wekelijks komt u op controle tot de wonde goed genezen is. Soms wordt na een ingreep een deel van de wonde opengelaten.

Laatst aangepast: 24 november 2021
Auteur(s): Team orthopedie