In de knie zitten twee kruisbanden (ligamenten): de voorste kruisband en de achterste kruisband. Bij een verkeerde draaibeweging of een ongeval kan er een letsel aan de kruisbanden ontstaan. Voorste kruisbandscheuren zijn de meest gekende en meest voorkomende letsels. Ze worden meestal opgelopen na een sportongeval, zoals een voetbal- of ski-ongeval.
De arts zal de knie klinisch onderzoeken. Meestal gebeurt bijkomend nog een MRI onderzoek om de kruisbandscheur te bevestigen en de geassocieerde letsels na te gaan.
Bij jonge en actieve (sportieve) patiënten stelt de arts meestal een operatie voor, om herhaaldelijk doorzakken met nieuwe schade in de knie te voorkomen. Dit gebeurt met een kijkoperatie.
De gouden standaard is de klassieke reconstructie, waarbij de kruisband vervangen wordt door een eigen pees, vaak de hamstringspees uit het bovenbeen.
Voorste kruisbandscheur
Een recent alternatief om een voorste kruisbandscheur te behandelen, is de InternalBraceTM en Ligamys® techniek. Hierbij wordt de gescheurde kruisband zelf hersteld.
Voordelen van deze technieken:
Er zijn echter nog geen lange termijn resultaten van deze nieuwe technieken beschikbaar.
In het UZA en UZ Brussel is een studie lopende, de LIBRƎ studie, waarbij we de drie technieken (reconstructie, InternalBraceTM en Ligamys®) onderling vergelijken en willen bepalen welke techniek het meest klinisch en kosten effectief is na een acute voorste kruisband scheur. Lees hier meer over de studie en of u in aanmerking komt.
Achterste kruisbandscheur
Ook de achterste kruisband kan hersteld worden met de InternalBraceTM techniek.
Voordelen van deze techniek:
Meer informatie over deze technieken vindt u hier: https://www.kruisbandherstel.be/
Bij patiënten met een minder actief leven of bij oudere patiënten adviseert de arts meestal kinesitherapie met spierversterkende oefeningen. Bij blijvende instabiliteitsklachten kan eventueel een reconstructie gebeuren.