Ligamentaire letsels (kruisbandletsels)

Wat zijn ligamentaire letsels (kruisbandletsels)?

In de knie zitten twee kruisbanden (ligamenten): de voorste kruisband en de achterste kruisband. Bij een verkeerde draaibeweging of een ongeval kan er een letsel aan de kruisbanden ontstaan. Voorste kruisbandscheuren zijn de meest gekende en meest voorkomende letsels. Ze worden meestal opgelopen na een sportongeval, zoals een voetbal- of ski-ongeval.

Wat zijn de symptomen van ligamentaire letsels (kruisbandletsels)?

  • Soms hoort u bij het ongeval een krakend geluid en is de knie onmiddellijk heel gezwollen.
  • Een typische klacht is doorzakkingsgevoel.

Welke onderzoeken gebeuren er bij ligamentaire letsels?

De arts zal de knie klinisch onderzoeken. Meestal gebeurt bijkomend nog een MRI onderzoek om de kruisbandscheur te bevestigen en de geassocieerde letsels na te gaan.

Hoe worden ligamentaire letsels behandeld?

Operatie: voor de jonge, actieve patiënt

Bij jonge en actieve (sportieve) patiënten stelt de arts meestal een operatie voor, om herhaaldelijk doorzakken met nieuwe schade in de knie te voorkomen. Dit gebeurt met een kijkoperatie.

Klassieke reconstructie

De gouden standaard is de klassieke reconstructie, waarbij de kruisband vervangen wordt door een eigen pees, vaak de hamstringspees uit het bovenbeen.

  • Bij een voorste kruisbandscheur, moet u rekenen op een revalidatie van ongeveer 9 maanden voor u opnieuw risicosporten kunt beoefenen.
  • Bij een achterste kruisband is dit ongeveer 12 maanden voor u opnieuw risicosporten kunt beoefenen.

InternalBraceTM en Ligamys® techniek

Voorste kruisbandscheur

Een recent alternatief om een voorste kruisbandscheur te behandelen, is de InternalBraceTM en Ligamys® techniek. Hierbij wordt de gescheurde kruisband zelf hersteld.

Voordelen van deze technieken:

  • Doordat de eigen kruisband wordt behouden, moeten we geen kleine zenuwcellen (proprioreceptoren) wegnemen die belangrijk zijn voor de stabiliteit van de knie.
  • Patiënten revalideren gemiddeld 2 tot 3 maanden sneller in vergelijking met de patiënten die een reconstructie kregen.

Er zijn echter nog geen lange termijn resultaten van deze nieuwe technieken beschikbaar.

In het UZA en UZ Brussel is een studie lopende, de LIBRƎ studie, waarbij we de drie technieken (reconstructie, InternalBraceTM en Ligamys®) onderling vergelijken en willen bepalen welke techniek het meest klinisch en kosten effectief is na een acute voorste kruisband scheur. Lees hier meer over de studie en of u in aanmerking komt

Achterste kruisbandscheur

Ook de achterste kruisband kan hersteld worden met de InternalBraceTM techniek.

Voordelen van deze techniek:

  • De operatie is minder ingrijpend.
  • U herstelt sneller in vergelijking met de klassieke achterste kruisband reconstructie.

Meer informatie over deze technieken vindt u hier: https://www.kruisbandherstel.be/

Kinesitherapie: voor de minder actieve of oudere patiënt

Bij patiënten met een minder actief leven of bij oudere patiënten adviseert de arts meestal kinesitherapie met spierversterkende oefeningen. Bij blijvende instabiliteitsklachten kan eventueel een reconstructie gebeuren.

 

 

Laatst aangepast: 24 november 2021
Auteur(s): Team orthopedie