Thoracale sympatectomie

Een endoscopische thoracale sympatectomie is een kijkoperatie die wordt uitgevoerd bij plaatselijk overmatig zweten (focale hyperhidrosis) en overmatig blozen (facial blushing). Tijdens deze ingreep onderbreekt de chirurg de sympatische zenuw in de borstkas die instaat voor de zweetregulatie op een specifieke plaats en bloosreacties uitlokt.

Wie komt in aanmerking? 

De meeste patiënten die chirurgisch behandeld worden: 
  • hebben al symptomen voor de leeftijd van 16 jaar
  • zijn jong op het moment van de ingreep (jonger dan 25 jaar)
  • zijn niet zwaarlijvig 
  • zweten tijdens de slaap 
  • hebben geen trage hartslag (< 50 slagen per minuut)

Hoe verloopt de ingreep?

Voor de ingreep

Onderzoeken

Voor de ingreep vinden enkele onderzoeken plaats:
  • een nazicht bij de anesthesist
  • een algemene vragenlijst om te kijken of u in aanmerking komt
  • en een bloedafname.

Opname

U wordt opgenomen in het ziekenhuis op de dag van de ingreep of de avond voordien. Vanaf middernacht mag u niet meer eten of drinken en krijgt u een slaaptablet. 

De ingreep 

De ingreep gebeurt onder volledige verdoving en duurt ongeveer 30 minuten. Ze wordt uitgevoerd via een klassieke mini-thoracoscopie of met behulp van de Da Vinci robot. Die keuze wordt in samenspraak met u gemaakt door de chirurg.

Met behulp van een camera tussen de ribben onderbreekt de chirurg de zenuw (sympaticus) die instaat voor de zweetregulatie op een specifieke plaats en bloosreacties uitlokt.

Om te voorkomen dat u op andere plaatsen zal zweten (compensatoir zweten), onderbreekt de chirurg alleen de afvoerende takken van de sympaticusketen (selectieve sympatectomie). Omdat het een kijkoperatie is, zijn de littekens kleiner en beperkt tot 3 plaatsen ter hoogte van de oksels (bij minithoracoscopie) of de thoraxwand (bij robottechniek). 

Na de ingreep

Na de ingreep gaat u via de ontwaakkamer naar de verpleegafdeling. Doorgaans mag u de volgende ochtend of de dag nadien naar huis.

Risico's en resultaten

De behandeling kent een goed resultaat bij de meeste patiënten, maar er bestaat altijd een kleine kans op compensatoir zweten (op andere plaatsen zweten) of het syndroom van Horner. Dit wordt verklaard door de hoogte waar de sympaticusketen wordt onderbroken (bovenzijde rib 2 en/of rib 3). De behandeling kent het beste langdurige resultaat voor zweethanden. 

Controles

Controles zijn voorzien na 1 maand, na 6 maanden, na 1 jaar en dan jaarlijks voor ten minste 5 jaar indien mogelijk. 

Lees hier de folder 'Thoracale sympatectomie - behandeling tegen overmatig zweten'

Laatst aangepast: 10 januari 2022
Auteur(s): Team thoraxheelkunde