Abramson-operatie

Om een kippenborst (vooruitstekend borstbeen) te behandelen, is een operatie nodig. Naast de klassieke operatie (Ravitch), kunnen patiënten ook geholpen worden met een Abramson-operatie. 

Bij de Abramson-techniek wordt een gebogen metalen staaf voor uw borstbeen onder de huid geplaatst. De staaf trekt het borstbeen naar achteren om de correctie uit te voeren en wordt aan de zijkanten van de borstkast vastgezet. De littekens zijn kleiner dan bij de klassieke operatie en zitten aan de zijkant en onder de arm.

 Voor en na Abramson-operatie

Het risico op een terugval (recidief) is het kleinst als de staaf minstens twee jaar blijft zitten. En ook: hoe jonger u bent, hoe makkelijker het borstbeen zich laat corrigeren, ideaal rond de leeftijd van 14-15 jaar (of vroeger bij ernstige misvormingen).

Hoe verloopt een Abramson-operatie?

Voor, tijdens en na

Voor de operatie

Vooronderzoeken

Vóór de ingreep staan enkele onderzoeken op het programma:

Opname

De dag voor de ingreep wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Vanaf middernacht mag u niet meer eten en krijgt u een slaaptablet.

De ingreep zelf

Met een camera wordt een gebogen metalen staaf voor uw borstbeen onder de huid geplaatst. De staaf trekt het borstbeen naar achteren om de correctie uit te voeren en wordt aan de zijkanten van de borstkast vastgezet. 

Na de operatie

Na de ingreep (onder volledige narcose) gaat u via de ontwaakkamer naar de verpleegeenheid. Doorgaans mag u na ongeveer een week naar huis. Mét een aantal richtlijnen.

Doen:

  • wandelen, uw houding verzorgen
  • op uw rug slapen (eerste weken) 
     

Niet doen!

  • buigen, tillen en uw borstkas roteren (één maand)
  • sporten, zware lasten tillen (twee maanden)
  • competitiesport (drie maanden)
     

U wordt gedurende minstens één jaar na het verwijderen van de staaf of tot volgroeiing opgevolgd. 

Wat zijn mogelijke complicaties?

Mogelijke verwikkelingen van deze behandeling worden voor de ingreep met u besproken.

Laatst aangepast: 10 januari 2022
Auteur(s): Team thoraxheelkunde