Trechterborst (pectus excavatum of PE)

Wat is een trechterborst?

Een trechterborst (pectus excavatum) is een groeistoornis van de borstkas. Eén op de duizend kinderen wordt met deze erfelijke afwijking geboren. De oorzaak van de misvormde borstkas is niet bekend, wellicht speelt erfelijkheid een rol. Een trechterborst kan bij de geboorte al te zien zijn, maar wordt doorgaans duidelijker in de tienerjaren. Belangrijk om weten: een trechterborst verdwijnt niet vanzelf. Ook niet met bepaalde oefeningen!

Wat zijn de gevolgen van een trechterborst?

Een ingedeukt borstbeen drukt op het hart en de longen. Dat kan leiden tot:

  • een vage pijn in de borstwand
  • verminderde mogelijkheden bij het sporten
  • een paradoxale ademhaling

De misvorming kan ook het zelfvertrouwen aantasten. Sommige patiënten schamen zich voor hun bovenlichaam en hebben een slecht zelfbeeld.

Onderzoek

Alvorens de vergroeiing te behandelen staan enkele onderzoeken op het programma: een CT-scan van de thorax, longfunctie- en inspanningstests, elektrocardiogram (ECG), echografie van het hart en eventueel huidtests om allergie aan de metalen staaf (die bij een Nuss-operatie geplaatst wordt) uit te sluiten. De dag voor de ingreep wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Vanaf middernacht mag u niet meer eten en krijgt u een slaaptablet.

Hoe wordt een trechterborst behandeld?

Om een ingedeukt borstbeen te behandelen, is een operatie nodig.

  • Klassieke operatie (Rawitch): Hierbij wordt het overtollige ribkraakbeen verwijderd en het borstbeen gekliefd. Er blijft een centraal litteken op de borst over. De revalidatieperiode is lang.
  • Nuss-techniek: Met behulp van een camera wordt een gebogen metalen staaf achter uw borstbeen geplaatst. De staaf wordt aan de zijkanten van de borstkas bevestigd. De staaf duwt het borstbeen naar voren en haalt zo de druk van uw hart en longen. Soms is het nodig om 2 staven te plaatsen om de druk te verdelen over het borstbeen.

     

 Voor en na een Nuss-operatie

 Na een Nuss-operatie

Hoe verloopt de opvolging?

Na ongeveer 3 jaar wordt de staaf verwijderd en blijft het borstbeen in de juiste positie staan. Een controle is voorzien ten minste 1 jaar na het verwijderen van de staaf of tot volgroeiing.

Laatst aangepast: 18 juli 2023