Trechterborst (pectus excavatum of PE)

Wat is een trechterborst?

Een trechterborst (pectus excavatum) is een groeistoornis van de borstkas. Eén op de duizend kinderen wordt met deze erfelijke afwijking geboren. De oorzaak van de misvormde borstkas is niet bekend, wellicht erfelijkheid. Een trechterborst kan bij de geboorte al te zien zijn, maar wordt doorgaans duidelijker in de tienerjaren. Belangrijk om weten: een trechterborst  verdwijnt niet vanzelf. Ook niet met bepaalde oefeningen!

Wat zijn de gevolgen van een trechterborst?

Een ingedeukt borstbeen drukt op het hart en de longen. Dat kan leiden tot:

 • een vage pijn in de borstwand
 • verminderde mogelijkheden bij het sporten
 • een paradoxale ademhaling

De misvorming kan ook het zelfvertrouwen aantasten. Sommige patiënten schamen zich voor hun bovenlichaam en hebben een slecht zelfbeeld.

Onderzoek

Alvorens de vergroeiing te behandelen staan enkele onderzoeken op het programma: een CT-scan van de thorax, longfunctie- en inspanningstests, elektrocardiogram (ECG), echografie van het hart en eventueel huidtests om allergie aan de metalen staaf uit te sluiten.De dag voor de ingreep wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Vanaf middernacht mag u niet meer eten en krijgt u een slaaptablet.

Hoe wordt een trechterborst behandeld?

Om een ingedeukt borstbeen te behandelen, is een operatie nodig.

 • klassieke trechterborstoperatie (Ravitch):het overtollige ribkraakbeen wordt verwijderd en het borstbeen gekliefd. Er blijft een centraal litteken op de borst over. De revalidatieperiode is lang.

 • Nuss-techniek: met behulp van een camera wordt een gebogen metalen staaf achter uw borstbeen geplaatst. De staaf wordt aan de zijkanten van de borstkas bevestigd. De staaf duwt het borstbeen naar voren en haalt zo de druk van uw hart en longen. Soms is het nodig om 2 staven te plaatsen om de druk te verdelen over het borstbeen. Het risico op een terugval (recidief) is het kleinst als de staaf minstens twee jaar blijft zitten. Hoe jonger de patiënt, hoe makkelijker het borstbeen zich laat corrigeren, best rond de leeftijd van 13 jaar, of eerder bij ernstige misvormingen. 
  De voordelen van deze nieuwe techniek zijn:
  • minder pijn
  • kleiner risico op bloedingen en infecties
  • slechts een klein litteken aan de zijkant
  • minder kans op psychologische problemen omdat de afwijking nog voor de puberteit wordt gecorrigeerd
  • geen last meer van kortademigheid bij inspanningen en hartkloppingen

Hoe verloopt de opvolging?

Doorgaans mag u ongeveer een week na de ingreep naar huis. Na ongeveer 3 jaar wordt de staaf verwijderd en blijft het borstbeen in de juiste positie staan. Een controle is voorzien ten minste 1 jaar na het verwijderen van de staaf of tot volgroeiing.

Lees ook de brochure van de Nuss-operatie.

Deze informatie werd laatst aangepast op donderdag 22 februari 2018 - 16:02
Auteur(s): Team