Coronavirus COVID-19

Informatie voor patiënten en bezoekers
Meer details Meer details

Obstructieve slaapapneu

De dienst Mond-, Kaak- en Aangezichtsheelkunde (MKA) werkt multidisciplinair samen met o.a. het UZA-slaapcentrum, de dienst pneumologie, NKO en tandheelkunde voor de behandeling van obstructieve slaapapneu.

Voor de behandeling van andere slaapstoornissen en snurken, kunt u terecht in het slaapcentrum van het UZA.

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu of slaapapneu-syndroom is een slaapstoornis waarbij de adem even stopt of sterk verzwakt tijdens de slaap. Vanuit de dienst Mond-,kaak-, en aangezichtschirurgie bekijken we voornamelijk obstructieve apneu. Hierbij is de adempauze het gevolg van het afsluiten (obstructie) van de neus/keelholte.

Meer informatie over slaapapneu, de gevolgen van en het ondezoek naar deze aandoening vindt u onder de webpagina van het slaapcentrum terug.

Behandeling van slaapapneu in het UZA

Na het slaaponderzoek en het nemen van de voorbereidende stappen, zijn er verschillende behandelingen van slaapapneu mogelijk.

Tijdens een multidisciplinair overleg met het slaapcentrum, de dienst pneumologie, NKO en tandheelkunde worden de behandelingen met u besproken. In samenspraak met uw behandelend arts kiezen we de meest geschikte behandeling.

CPAP-toestel

Een CPAP-toestel pompt lucht in de keel en blaast de keel weer open wanneer de luchtweg dichtvalt tijdens een apneufase. Het apparaat komt met een masker dat je gedurende de hele nacht dient te dragen. Zo kan de luchtstroom onder positieve druk in de bovenste luchtwegen gepompt worden

Lees hier meer over de behandeling met een CPAP-toestel

Mandibulair Repositie Apparaat (MRA)

Een Mandibulair Repositie Apparaat is een mondstukje (mondbeugel uit kunststof) dat de onderkaak naar voren trekt en zo de luchtpijp opent. Vooral mensen met een terugliggende onderkaak (‘dubbele kin’) hebben baat bij deze behandeling. Het apparaat is ook geschikt voor mensen met normale kaakverhoudingen.

Het mondstuk wordt op maat gemaakt door een gespecialiseerd technisch labo na een grondige analyse. Lees hier meer over een MRA

Kaakverplaatsing (MMA)

Als het MRA een duidelijk positief effect heeft op de slaapapneu, kan er geopteerd worden voor een chirurgische kaakverplaatsing (bimaxillaire osteotomie). Tijdens deze operatie worden de bovenkaak, de onderkaak en soms de kin naar voren geplaatst, wordt de bovenkaak verbreed en wordt het overtollige vet uit de nek weggezogen (liposuctie). Een kaakverplaatsing kan een definitieve oplossing bieden voor slaapapneu, volgens de recentste wetenschappelijke literatuur bedraagt de kans op succes meer dan 90%.

Meer in het UZA

Wilt u meer weten over het UZA-slaapcentrum? Op de webpagina van het UZA-slaapcentrum vindt u meer informatie over slaapstoornissen en behandelingen in het UZA.

Deze informatie werd laatst aangepast op woensdag 07 maart 2018 - 16:03
Auteur(s): Team