De dienst Mond-, Kaak- en Aangezichtsheelkunde (MKA) van het UZA behandelt aangeboren afwijkingen in het gebied van mond, kaak en aangezicht, zoals schisis bij kinderen en andere craniofaciale afwijkingen.
Mensen met een onderontwikkelde kaak, een afwijkende schedelvorm, een defect aan de neus, de oogkassen of de oren kunnen in het UZA terecht voor een behandeling.
Kinderen die geboren zijn met een gespleten lip, kaak of verhemelte kunnen terecht in het UZA voor een volledige schisis-behandeling.
De dienst Mond, Kaak- en Aangezichtsheelkunde (MKA) van het UZA behandelt alle breuken in het aangezicht (in de neus, oogkas, aan het jukbeen en de kaak) en is een tertiair centrum voor de behandeling van complexe aangezichtsfracturen.
Bij een complexe neusfractuur (naso-orbito-ethmoïdale fractuur) wordt de breuk in het centrale deel van het aangezicht op zijn plaats gezet.
Het gebroken jukbeen wordt recht gezet zodat de kauwspieren en een stuk van de onderkaak terug beschermd worden.
Breuken aan het dunne kaakbot, de boven- of onderkaak of het kaakgewricht worden behandeld met spalken die ingebonden worden rond de tanden.
De bodem van de oogkas wordt gereconstrueerd en op zijn plaats gehouden bij de behandeling van een breuk aan de oogkas.
De dienst Mond-, Kaak- en Aangezichtsheelkunde (MKA) van het UZA behandelt ontwikkelings- of groeistoornissen van de onder- en/of bovenkaak.
De dienst Mond-, Kaak- en Aangezichtsheelkunde (MKA) van het UZA behandelt mondheelkundige problemen zoals problemen aan wijsheidstanden, tandwortel, ingesloten hoektand, kaakgewricht of slijmvlies.
Door een botanker te plaatsen, kunnen we bepaalde tandbewegingen realiseren zonder de andere tandelementen te belasten.
We kunnen een hoektand vrijleggen wanneer die niet spontaan doorbreekt.
Pijn ter hoogte van het kaakgewricht kan op verschillende manieren behandeld worden.
Afwijkingen van het mondslijmvlies worden behandeld na het stellen van de juiste diagnose.
Een tandwortel kan vervangen worden door een tandimplantaat, na een trauma, oncologische resectie of omwille van een aangeboren afwijking.
Wanneer wijsheidstanden niet spontaan doorbreken en voor problemen zorgen, kunnen ze operatief verwijderd worden.
De dienst Mond-, Kaak- en Aangezichtsheelkunde (MKA) van het UZA werkt multidisciplinair samen met o.a. het UZA-slaapcentrum, de dienst pneumologie, NKO en tandheelkunde voor de behandeling van obstructieve slaapapneu.