Obstructieve slaapapneu (OSAS)

De dienst Mond-, Kaak- en Aangezichtsheelkunde (MKA) werkt multidisciplinair samen met o.a. het UZA-slaapcentrum, de dienst pneumologie, NKO en bijzondere tandheelkunde voor de behandeling van obstructieve slaapapneu.

Voor de behandeling van andere slaapstoornissen en snurken, kunt u terecht in het slaapcentrum van het UZA.

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu of slaapapneu-syndroom is een slaapstoornis waarbij de adem even stopt of sterk verzwakt tijdens de slaap. Vanuit de dienst Mond-,kaak-, en aangezichtschirurgie bekijken we voornamelijk obstructieve apneu. Hierbij is de adempauze het gevolg van het afsluiten (obstructie) van de neus/keelholte.

Meer informatie over slaapapneu, de gevolgen van en het ondezoek naar deze aandoening vindt u onder de webpagina van het slaapcentrum terug.

Behandeling van slaapapneu in het UZA

Na het slaaponderzoek en het nemen van de voorbereidende stappen, zijn er verschillende behandelingen van slaapapneu mogelijk.

Tijdens een multidisciplinair overleg met het slaapcentrum, de dienst pneumologie, NKO en bijzondere tandheelkunde worden de behandelingen met u besproken. In samenspraak met uw behandelend arts kiezen we de meest geschikte behandeling.

CPAP-toestel

Een CPAP-toestel pompt lucht in de keel en blaast de keel weer open wanneer de luchtweg dichtvalt tijdens een apneufase. Het apparaat komt met een masker dat je gedurende de hele nacht dient te dragen. Zo kan de luchtstroom onder positieve druk in de bovenste luchtwegen gepompt worden.

Lees hier meer over de behandeling met een CPAP-toestel.

Mandibulair Repositie Apparaat (MRA)

Een Mandibulair Repositie Apparaat is een mondstukje (mondbeugel uit kunststof) dat de onderkaak naar voren trekt en zo de luchtpijp opent. Vooral mensen met een terugliggende onderkaak (‘dubbele kin’) hebben baat bij deze behandeling. Het apparaat is ook geschikt voor mensen met normale kaakverhoudingen.

Het mondstuk wordt op maat gemaakt door een gespecialiseerd technisch labo na een grondige analyse. Lees hier meer over een MRA.

Kaakverplaatsing (MMA)

Als het MRA een duidelijk positief effect heeft op de slaapapneu, kan er geopteerd worden voor een chirurgische kaakverplaatsing (bimaxillaire osteotomie). Tijdens deze operatie worden de bovenkaak, de onderkaak en soms de kin naar voren geplaatst, wordt de bovenkaak verbreed en wordt het overtollige vet uit de nek weggezogen (liposuctie). Een kaakverplaatsing kan een definitieve oplossing bieden voor slaapapneu, volgens de recentste wetenschappelijke literatuur bedraagt de kans op succes meer dan 90%.

Bovenstaande chirurgische kaakverplaatsing gaat altijd gepaard met een pre- en postoperatieve orthodontische behandeling. Dit behandelingstraject vraagt een nauwe samenwerking tussen de kaakchirurg en orthodontist, inherent hieraan zijn teamoverleg en gemeenschappelijke raadplegingen. 

In de regel worden de tanden in de boven- en onderkaak eerst uitgelijnd door de orthodontist via vaste apparatuur. Hiermee wordt de boven- en onderboog gevormd en gecoördineerd, zodat de tanden na de chirurgische ingreep precies op elkaar passen. Na de operatie finisht de orthodontist verder het eindresultaat.

Meer in het UZA

Wilt u meer weten over het UZA-slaapcentrum? Op de webpagina van het UZA-slaapcentrum vindt u meer informatie over slaapstoornissen en behandelingen in het UZA.

Laatst aangepast: 23 februari 2022