Missie, visie en strategie

Missie, visie en strategie

Het UZA is een universitair centrum voor topklinische en klantvriendelijke patiëntenzorg, hoogwaardige academische opleiding en grensverleggend wetenschappelijk onderzoek met een belangrijke internationale dimensie.

Het UZA telt 593 erkende hospitaalbedden op 26 verpleegeenheden. Jaarlijks overnachten hier zo'n 30.000 patiënten en verblijven er zo'n 50.000 patiënten in ons daghospitaal. Er zijn 41 hooggespecialiseerde medische diensten waar elk jaar meer dan 800.000 patiënten op raadpleging komen. In het UZA werken zo'n 4000 medewerkers, waaronder 642 artsen. Ontdek alle cijfers in ons jaarverslag.

Onze kerntaken

Als universitaire speler hebben we drie kerntaken: zorg, opleiding en onderzoek. Vanuit deze taken nemen we onze rol op om een concrete bijdrage te leveren aan relevante maatschappelijke gezondheidsuitdagingen.

Zorg

Het UZA is een referentiecentrum voor supraregionale zorg voor patiënten met een complexe zorgnood. Onze gespecialiseerde artsen en zorgverleners zijn toonaangevend in hun domein, en omringen elke patiënt met een persoonlijke aanpak en innovatieve technieken en behandelingen.

Elke stap binnen het zorgtraject van de patiënt is wetenschappelijk onderbouwd (evidence-based). We zetten de kracht in van het digitale tijdperkverlaten onze ziekenhuismuren en slaan samen met de patiënt de handen ineen

Onderzoek

Om elke patiënt de beste medische zorg te bieden, investeert UZA continu in de groei van haar onderzoekspijler. Een hechte research community van onderzoekers, patiënten, studieverpleegkundigen, datamanagers, biobankers, biostatistici, jurdische experten en nog vele anderen zet zich dagelijks in om te blijven innoveren en nieuwe inzichten, technieken en therapieën snel tot bij de patiënt te brengen.

Wetenschappelijk onderzoek is de opdracht waarmee we ons als universitair ziekenhuis onderscheiden van algemene ziekenhuizen.

Opleiding

Opleiding zit in onze genen. De plannen voor het UZA werden immers uitgetekend nadat de UIA in 1972 met een doctoraatsopleiding startte en er een opleidingscentrum voor jonge artsen nodig was. Zo'n 40 jaar nadat de eerste artsen hun opleiding in het UZA genoten, zijn we trots op het opleidingsnetwerk dat zich tot ver buiten de provinciegrenzen heeft ontwikkeld.

Samen vormen we de specialisten, verpleeg- en zorgkundigen, paramedici en administratieve krachten van morgen - en stomen we het zorglandschap klaar voor nieuwe maatschappelijke evoluties, met oog voor innovatie en samenwerking. 

Ontdek onze missie, visie en strategie 2022-2030

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen) tekenden samen een strategie uit voor de periode 2022-2030. Welke keuzes maken we voor de toekomst, en aan welke maatschappelijke vraagstukken gaan we actief bijdragen? De toekomstvisie is gericht op samenwerking met alle partners binnen het zorgecosysteem in de regio Antwerpen dat wordt ingericht, namelijk de Antwerp Health Harbour. 

Laatst aangepast: 11 juli 2023
Auteur(s):