Geschiedenis

Het UZA opende zijn deuren in 1979. Vandaag werken er zo’n 2800 artsen, verpleegkundigen, paramedici en ondersteunende medewerkers.

Geschiedenis

Het UZA opende zijn deuren in 1979. Vandaag werken er zo’n 2800 artsen, verpleegkundigen, paramedici en ondersteunende medewerkers. 

Geschiedenis van het UZA

Ontstaan van het UZA

Het UZA opende zijn deuren op 3 september 1979 als 'Academisch Ziekenhuis Antwerpen' (AZA), drie jaar na de officiële eerstesteenlegging op 13 september 1976. De plannen voor het universitair ziekenhuis kwamen er in 1971, bij de oprichting van de faculteit geneeskunde aan de toenmalige UIA (nu Campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen). De studenten geneeskunde van de Universiteit Antwerpen moesten hun opleiding immers in een universitair ziekenhuis krijgen. Het UZA werd opgericht in samenwerking met de provincie Antwerpen als neutraal en pluralistisch derdelijnsziekenhuis. Op 1 januari 2005 verkreeg het UZA zijn zelfstandig statuut.

Bouw van het UZA

De bouwwerken startten in 1975, onder leiding van de UIA, Openbare Werken en Volksgezondheid, studiebureau Sobemap en het architectenbureau Storme Van Ranst. Hun winnend ontwerp omvatte een hoogtechnologische, functionele laagbouw. De bouw zelf verliep zonder al te grote problemen en werd uiterst snel voltooid. Amper vijf jaar na de eerste plannen opende het ziekenhuis zijn deuren in 1979.

Het ziekenhuis werd in twee fasen gebouwd: er werd een medisch technisch blok met drie verdiepingen opgericht aan de voorzijde en een beddeneenheid op vijf verdiepingen aan de achterzijde. De twee afgescheiden blokken zijn met elkaar verbonden via drie grote torens met trappen en liften. Tuinarchitect Jacques Wirtz gaf het groene landschap en de parking rondom het UZA vorm met oog voor natuurlijke, vloeiende lijnen en inheemse beplanting.

Het UZA in 2015

Verdere evolutie van het UZA

Het ziekenhuisgebouw en zijn omgeving zijn continu in evolutie. Naast de gestage renovatie van bestaande afdelingen en gebouwen, wordt er ook voortdurend uitgebreid en bijgebouwd. 

In de jaren '80 werd Ter Weyde opgericht, een woning vlakbij het UZA voor het verblijf van familie van patiënten. Het gastenverblijf bestaat vandaag nog steeds en wordt uitgebaat door vrijwilligers. Ook studenten kunnen er terecht voor overnachting. Het UZA kreeg in de jaren '80 ook eigen op- en afritten op de E19. De opritten zijn enkel toegankelijk voor dienstverkeer en werden nooit uitgebouwd voor algemeen gebruik. In de tweede helft van de jaren '80 werd de infrastructuur van een helihaven voor patiëntentransport in het UZA aangelegd.

Achter en links van het hoofdgebouw werden respectievelijk in 2003 een administratief gebouw met 3 verdiepingen voor o.a. directie, financiën, administratie, HR en ICT toegevoegd, en in 2010 een technisch gebouw met 2 niveaus. Nabij het administratief gebouw werd een ondergrondse ruimte voor radiotherapie en cyclotron ingericht in 2010.

Voor het groeiend aantal UZA-medewerkers werd in 2005 een personeelsrestaurant gebouwd. Deze zaal met annex keuken wordt ook regelmatig ingezet als polyvalente ruimte voor grote interne evenementen.

In augustus 2011 werd een nieuwe toegang naar de bezoekersparking aangelegd via een rondpunt in de Drie Eikenstraat. De parking zelf werd gevoelig uitgebreid met busstations en een extra capaciteit van 1200 naar 1600 plaatsen. Eind 2015 werd een parking voor artsen aangelegd achter het hoofdgebouw.

Pal naast het UZA werd in maart 2015 'Zorghotel Drie Eiken' door de vzw UZA - Monica geopend. Deze compacte kubus van zes verdiepingen werd ingebed in een bestaande groene heuvel, ontworpen door Llox Architecten en EGM Architecten. Het gebouw verwelkomt patiënten om aan te sterken na een ziekenhuisverblijf.

In juni 2015 werd een nieuwe ziekenhuisvleugel aan de rechterzijde van het hoofdgebouw ingehuldigd door Koningin Mathilde. Deze driehoekige vleugel met vijf verdiepingen is een opvallend wit en energieneutraal gebouw met grote ramen en kleurrijke zonneweringen, ontworpen door SVR Architects. In dit centrum, gebouwd rond de principes van 'family centred care', huizen onder andere de diensten materniteit, kindergeneeskunde, neonatologie en nierziekten. Via een luchtbrug op niveaus twee en drie staat de vleugel in verbinding met het hoofdgebouw.

Lees meer over de verdere groei van het UZA in Maguza.

Directie van het UZA

Na het onverwachte overlijden van de eerste algemeen directeur, Jan Van Egmond, kort na zijn aanstelling, werd de functie van algemeen directeur ingevuld door dr. Jan Proesmans tot in 1997. Een humane aanpak en een beleid met een open vizier waren voor hem van groot belang. Vanaf dan werd de functie overgenomen door dhr. Paul Van Remoortere. Op 1 oktober 2001 kwam dhr. Johnny Van der Straeten aan het hoofd van het UZA. Op 1 december 2021 nam prof. dr. Marc Peeters de fakkel van CEO van hem over. 

Samenwerking met het UZA

Gaandeweg bouwde het UZA heel wat samenwerkingsverbanden met Antwerpse ziekenhuizen uit. 

Helix

Het UZA maakt samen met AZ Klina (Brasschaat), AZ Monica (Antwerpen en Deurne), AZ Sint-Jozef (Malle), AZ Rivierenland (AZ Heilige Familie Rumst en Sint-Jozefkliniek Bornem en Willebroek) en Woonzorg- en Revalidatiecentrum De Dennen deel uit van een lokaal ziekenhuisnetwerk. Het netwerk is een sterk platform voor samenwerking en draagt de naam ‘Helix’. De zorgpartners binnen Helix engageren zich ertoe samen een volledig aanbod van hoogkwalitatieve en waardegedreven zorg tot bij de patiënt te brengen in de brede Antwerpse omgeving. Lees meer over Helix in ons jaarverslag.

Vandaag in het UZA

Vandaag is het UZA uitgegroeid tot een universitair centrum voor topklinische en klantvriendelijke patiëntenzorg, hoogwaardige academische opleiding en grensverleggend wetenschappelijk onderzoek met een belangrijke internationale dimensie.

Enkele mijlpalen van het UZA

 

UZA universitair ziekenhuis antwerpren