Over kanker

Wat is kanker?

Kanker is een verzamelnaam voor verschillende ziektes van de cellen. Alle weefsels en organen van het menselijk lichaam zijn opgebouwd uit ontelbare cellen: hersencellen, spiercellen, huidcellen enz. Normale cellen groeien en delen zich om oude cellen te vervangen.

Kanker ontstaat als er iets misgaat in een cel, waardoor de normale groei van de cel ontregeld raakt. Kankercellen beginnen zich ongecontroleerd te delen, dringen door in het omliggende weefsel en richten daar schade aan. De meeste soorten kankercellen vormen een knobbel of tumor. Bepaalde soorten kanker (bijvoorbeeld bloedkankers, zoals leukemie) vormen geen tumoren.

Kankerbehandeling in het UZA

Het UZA behandelt kankerpatiënten in het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA): een dienstoverkoepelende structuur die kankerexperts samenbrengt met psychologen, voedingsdeskundigen en sociaal assistenten. Samen stippelen we voor elke patiënt een persoonlijk zorg- en behandelingsplan uit. Door deze betere medische, psychologische en sociale ondersteuning stijgen ook de genezingskansen.

U kunt in het UZA behandeld worden voor:

Dagziekenhuis en opname

Als u in het ziekenhuis wordt opgenomen voor de behandeling van kanker, komt u meestal terecht op de verpleegafdeling D0.

Een opname is echter niet altijd noodzakelijk. Vaak duurt een behandeling met bijvoorbeeld chemotherapie kort en vereist ze geen overnachting. Korte behandelingen gaan door in het oncologisch dagziekenhuis.

Volg route 105 (oncologisch dagziekenhuis en consultaties)